Sumanute ubojice u Hrvatskoj: Sijali smrt kalašnjikovim, čekićem, pištoljima...

Sumanute ubojice u Hrvatskoj: Sijali smrt kalašnjikovim, čekićem, pištoljima...

Do sada je jedan od najgorih zločina u Hrvatskoj povijesti napravio general Ivan Korade koji je 26. ožujka 2008. krenuo u krvavi pohod. U selu Velika Veternička pobio je svoje susjede, četvero njih, očito ne birajući mete, jer je među njegovim žrtvama bilo i 12-godišnje dijete. Korade se nakon zločina desetak dana skrivao po šumama Hrvatskog Zagorja. Posljednja njegova žrtva bio je policajac kojeg je smaknuo kada su ga već okružili, a nedugo nakon toga, kako je stajalo u službenom izvješću, sam si je presudio. 

Korade je i ranije bio sklon incidentima, tučnjavama i razbijanju. Kao zapovjednik 7. gardijske brigade Korade je među prvima kročio na područje okupiranog Knina za vrijeme Oluje početkom kolovoza 1995. 

Damir Voškion u studenom 2007. pobio je pet članova svoje obitelji. Čekićem je zatukao oca Renata (70), a hicima iz pištolja Crvena zastava smaknuo brata Deana (40), šogoricu Natašu (36) i nećake: sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura. 

Sud ga je kasnije proglasio neubrojivim zbog psihičke bolesti. Nakon što je te večeri ubio petero ljudi, Voškion je sam došao u policiju i prijavio zločin. Već je tada rekao da ih je morao ubiti jer su ga trovali i objasnio da je zato kupio pištolj i streljivo.

Antun Mataić je u noći s 13. na 14. travnja 1998. godine u slavonskobrodskom naselju Podvinje bez ikakva povoda u UO “Trenk” iz kalašnjikova ubio sedam, a ranio jednu osobu, da bi dva sata poslije sebi oduzeo život aktiviranjem ručne bombe. 

Mate Oraškić prvi je čovjek osuđen u Hrvatskoj na 40 godina zatvora jer je u Palači pravde ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine. 

Ivan Dvorski zvani Psiho također je osuđen na 40 godina zatvora jer je 2007. hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29).

Pogled.ba

na vrh članka