Bosanac svoje krave nazvao po pjevačicama s estrade

Bosanac svoje krave nazvao po pjevačicama s estrade

Nedeljko Sofrenović iz Obudovca kod Bosanskog Šamca danas ima 67 godina, brojnu obitelj i veliko obiteljsko imanje, na kojem uzgaja stoku. Kako naglašava domaćin obitelji, dnevno se proizvede 800 litara mlijeka i pristojno živi od poljoprivrede unatoč velikim obavezama svakog dana."Prvo sam se počeo baviti povrtlarstvom, onda sam hranio bikove, a u posljednjih deset godina uzgajam krave. Već pet godina držim skoro 100 grla goveda, od čega je 50 muznih krava, a ostalo su junice i telad za priplod", kaže Nedeljko Sofrenović.

Ništa tu ne bi bilo neobično da kravama nije dao imena po pjevačicama s estrade.

"Svaka naša krava ima svoje ime. Ta imena nisam davao ja nego moja unučad, pa i djeca. Krave nose imena po poznatim pjevačicama tako da se zovu Ceca, Severina, Stoja... Nije bilo namjere da se prave neke usporedbe. Te su zvijezde omiljene pjevačice mojih unučića i zato su i kravama dali takva imena. Plašim se da se netko ne naljuti, ali ta imena su dana iz dobrih namjera, jer djeca vole krave i dok ih maze pjevaju im pjesme svojih omiljenih pjevačica", pojašnjava Nedeljko Sofrenović.

Seljak ne treba da pametuje 

Ovaj vrijedni čovjek iz Bosanske Posavine smatra da seljak ne treba puno pričati nego raditi i zaraditi.

"Seljak nije izabran da puno pametuje nego da radi posao koji je jedan od težih, ali se redovno plaća. Ne znam kako će biti dalje, sada je podnošljivo. Mislim da će netko od podmlatka nastaviti ovaj posao. Imamo mehanizaciju, a aplicirali smo kod Ministarstva poljoprivrede za traktor", govori Sofrenović.

On se malo zaigrao i brojkama.

"Dnevno imamo od 750 do 800 litara mlijeka, mada ne od svih muznih krava. U dva dana dolazi mljekar i dajemo od 1.600 do 1.700 litara mlijeka. Mjesečna proizvodnja je veća od 20.000 litara mlijeka, a surađujemo s mljekarima u Kozarskoj Dubici, jer je to ozbiljna kuća, koja nema problema i redovno plaća", kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Sto dunuma djeteline

Pored Nedeljka i njegove supruge, domaćinstvo čine još dva sina, dvije snahe i petero unučadi.

"Obrađujemo 32 hektara zemlje, od čega 25 hektara kukuruza i pet hektara postrnog kukuruza, zatim 100 dunuma djeteline, trave, pšenice. Deset hektara uzeo sam pod zakup i osiguravamo hranu za svoje ljubimce. Koliko možemo, sami radimo. Radnika nema. Oni dođu i probaju raditi, ali ubrzo kažu da je to velika obaveza. Problem je što stalno moraš biti uključen u posao, živa je stoka, svašta se događa kad paziš, a pogotovo ako se ne pazi", istaknuo je Nedeljko Sofrenović.

Radni dan ove obitelji traje i više od 12 sati, ali su rezultati tog rada vidljivi, piše Dnevni avaz

Pogled.ba

na vrh članka