Čapljinka počela s prodajom povrća putem društvenih mreža, a sada rukovodi trgovinom u centru Mostara i tvrtkom “Eko Jasmina”

Čapljinka počela s prodajom povrća putem društvenih mreža, a sada rukovodi trgovinom u centru Mostara i tvrtkom “Eko Jasmina”

Ulaganje u poljoprivredu Bosne i Hercegovine, a posebno u proizvodnju zdrave hrane, sve više uzima zamaha, a dijaspora se sve češće pojavljuje kao investitor i pokretač novih tvrtki u ovom sektoru.

Čapljinka Jasmina Ćušić je počela s prodajom povrća putem društvenih mreža prije tri godine, a sada rukovodi trgovinom u centru Mostara i tvrtkom “Eko Jasmina” s mrežom kooperanata iz cijele Hercegovine.

Ključna točka u rastu tvrtke bili su investitori iz dijaspore koji su uložili svoje kontakte, znanje i novac, te danas imaju suvlasnički udio u toj brzorastućoj tvrtki.

U razgovoru za Fenu Jasmina Šoše Ćušić je ranije kazala kako zajedno s četiri obitelji obrađuje skoro 80 duluma zemlje od čega je manji dio pod plastenicima.

”Jako važno mi je bilo da sam od samog početka imala veliku podršku mog muža i mojih roditelja, tako da su mi bile odriješene ruke sto se tiče organiziranja i planiranja svega, od rasada do finalnog proizvoda i njegovog plasiranja”,  kazala je Šoše Ćušić. Govoreći o vrstama kultura koje uzgaja, Jasmina je kazala kako tijekom jedne godine, u različitim etapama, sadi jako puno različitih sorti povrća i voća tako da svojim kupcima može ponuditi blitvu, špinat, brokulu, karfiol, kelerabu, paradajz, paprike, krastavce, zelenu salatu, rikolu, luk, krumpir, mrkvu, cveklu, rotkvice, peršun, celer, kupus, kelj, raštiku, batat, okaido i muškatne tikve, tikve pitnjače, kukuruz, jagode, trešnje, višnje, kajsije,breskve, jabuke, kruške, limun, lubenicu, bostan, cherry paradajz, tikvice, a ove godine planira i da se okuša u sadnji šparoga, kivana i rabarbare.

 ”Sve se uzgaja po sezonama, kada je određenoj kulturi sezona tada se i sadi, pušta se da sazrije bez ikakvog požurivanja biljke. Sam taj proces uzgajanja nečega što je ljudima jako potrebno me fascinira, i jako sam ponosna na to sto mi pridonosimo boljem zdravlju velikog broja djece u našem gradu i šire”,  kazala je Šoše Ćušić, dodavši kako su je puno puta kupci obradovali sa svojim priznanjima kako je vrlo lako uočiti razliku između njenih proizvoda i onih koje kupe u trgovinama. Šoše Ćušić voće i povrće proizvodi na dvije lokacije – u Višićima i Nevesinju. ”

"Ja sam se rodila u Višićima, a moj muž je porijeklom iz Nevesinja, tako da smo spojili ta dva mjesta koja su veoma plodna i mogu puno pružiti”, kazala je Šoše Ćušić.  

Kada je o proizvodnji voća riječ to je jedna vrlo posebna priča i jedan novi oblik ulaganja za Šoše Ćušić.

Izvor: Đaka city
na vrh članka