Kako spriječiti da se odjeća ošteti u perilici rublja?

Kako spriječiti da se odjeća ošteti u perilici rublja?

Vjerojatno se to svakome tko koristi perilicu rublja dogodilo da na opranoj odjeći koju širite na štrik uočite sitne rupice. Ne znate kako se to dogodilo, jer je bila cijela prije pranja. Naravno, prvooptužena je perilica, nisu rupe nastale same od sebe, ali evo kako to objašnjavaju stručnjaci za perilice.Nekoliko je mogućih razloga zašto odjeća s pranja dolazi poderana.

Ljudski je okriviti drugoga, u ovom slučaju stroj, no nije krivac uvijek perilica. Da je ona krivac, ne bi selektivno uništavala stvari, oštetila bi svu odjeću, kažu stručnjaci. Ovo su glavni razlozi što se rublje podere prilikom pranja.

1. Pretrpavanje mašine

To nije dobro iz dva razloga. Osim što će lošije oprati rublje, može štetiti i samoj mašini. Druga je stvar što će se neke stvari kad je mašina pretrpana vrlo vjerojatno zaglaviti između gume i vrata ili bubnja. Naravno, kako se bubanj okreće, tu će zaglavljenu odjeću “čupati” posebno kad krene centrifugiranje. To ni najčvršća odjeća ne može izdržati pa će nastati poderotine ili rupice, piše Dnevni avaz.

2. Odjeća loše kvalitete

Čini se da je ovo fenomen novog doba, odjednom su perilice počele praviti rupe na odjeći, najčešće na laganim majicama i bluzama. Pa čak i kad dolazi iz poznatih high street dućana, ta odjeća često nije vrhunskog kvaliteta. Nažalost, na odjeći nema oznaka kvaliteta pa se često morate osloniti na iskusno oko i osjet pod prstima. Zaista, često već u trgovini vidimo da je neki materijal tanak, slab i ne ulijeva povjerenje, ali baš nam se sviđa ta suknja!

3. Krivi program pranja

Na perilicama rublja postoji 10-20 programa za različite tkanine pa kolika je vjerojatnoća da ćete pogriješiti? Velika, kažu stručnjaci. Tkaninu može oštetiti ako odaberete krivu temperaturu, trajanje ciklusa, brzinu centrifuge... Rješenje: čitati etikete na odjeći, ali i pročitati upute za korištenje perilice.

Nađite krivca

Perilica ne može oštetiti odjeću. U većini slučajeva krivac je ljudski faktor. Ipak, želite li se uvjeriti, uzmite stari komad odjeće i prijeđite kružnim pokretima po cijelom bubnju te uz rub, gumu i vrata. Ako postoji nešto što uzrokuje trganje odjeće, zapet će za to, a ako tkanina ni za što ne zapne, problem nije u perilici.

Loš deterdžent

Loš deterdžent ne uzrokuje toliko često oštećenje odjeće koliko od njega stradaju vlakna tkanine, pa će s vremenom na njoj lakše nastajati rupe. Također, prirodna vlakna poput vune i svile moraju se prati posebnim deterdžentima.

Slijedite uputstva

Druge stvari koje se peru zajedno često su uzrok nastajanja rupa na odjeći, baš kao i pretrpavanje veš-mašine. Često dobijete uputstva da odjeću preokrenete naopačke i da sve patentne zatvarače zakopčate prije pranja, no ljudi to uglavnom ignoriraju.

Pogled.ba

na vrh članka