6 znakova da vam u tijelu nedostaje magnezija

6 znakova da vam u tijelu nedostaje magnezija

Magnezij je vrlo važan za naše zdravlje i jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg tijela.Važan je za ogranizam

"Igra važnu ulogu u radu živčanog sustava, mišića, šećera u krvi, zdravlju kostiju i metabolizmu" kaže dr. Lauren Manaker, osnivačica Nutrition Now Counselin za Women's Health. Preporučeni dnevni unos za žene je oko 350 miligrama, dok je za trudnice, dojilje i muškarce oko 450 mg.

Srećom, magnezija ima u zelenom lisnatom povrću, orasima i sjemenkama, grahu, avokadu, bananama, jogurtu, čak i u tamnoj čokoladi. Međutim, većina ljudi ne unosi dovoljno ovog minerala.

Manjak magnezija ne mora nužno uzrokovati trenutne probleme, ali s vremenom može dovesti do nekih većih problema. Evo nekoliko simptoma problema o kojima biste definitivno trebali obavijestiti svog liječnika.

Prsti na nogama i rukama su vam jako osjetljivi

"Budući da magnezij igra ulogu u živčanom sustavu u tijelu, nedostatak može dovesti do ukočenosti ili trnca", kaže Manaker. Ovaj problem se uglavnom događa u ekstremitetima i možete imati osjećaj kao da su vam udovi zaspali.

Čini vam se da ste prehlađeni

"Gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor i slabost. Obično su to prvi simptomi koji se pojave kada nekome nedostaje magnezija", kaže Manaker. To bi, naravno, moglo biti znak mnogih drugih stvari, uključujući gripu.

"Provjerite zdravstveno stanje kod svog liječnika ako simptomi ne nestanu u roku od pet dana", kaže Manaker.

Vaši mišići su zgrčeni

"Zbog mišićnih kontrakcija može vam se učiniti da su vam noge i ruke ukočene, te da se teško ili otežano krećete", kaže Beth Warren, nutricionistkinja i autorica Secrets of a Kosher Girl. "Istraživači smatraju da je to zbog veće količine kalcija u živčanim stanicama jer je razina magnezija niska", dodaje.

Kao da gubite sebe

Niske razine magnezija također mogu dovesti do promjena u vašem raspoloženju i osobnosti te povećati rizik od depresije. Neki znakovi mogu uključivati ​​mentalnu ukočenost, nedostatak osjećaja ili pojačani osjećaj anksioznosti, kaže Shapiro.

Srce vam kuca brže nego inače

"Manjak magnezija može dovesti do pada razine kalija što može utjecati na stanice vašeg srčanog mišića i poremetiti vaš normalni srčani ritam", kaže Warren. Ako smatrate da su vam otkucaji srca sporiji ili brži, obavezno se javite liječniku.

Imate zatvor

"Ako imate zatvor, to može biti pokazatelj da je magnezij potreban u prehrani kako biste olakšali ove tegobe", kaže Manaker. Mnogi zdravstveni stručnjaci slažu se da bi stolicu trebalo imati tri puta tjedno, piše RTL.hr.

Pogled.ba

na vrh članka