Uspješna Bosanka u SAD-u: Odvjetnica postala prije Hillary Clinton

Uspješna Bosanka u SAD-u: Odvjetnica postala prije Hillary Clinton

Da mnogo mladih ljudi s ovih prostora niže uspjehe u brojnim zemljama svijeta, dokaz je i dvadesetdevetogodišnja pravnica Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada, koja u Americi ostvaruje ono što dosad nisu postigli ni pojedini poznati Amerikanci. "Između drugog i trećeg mastera 2016. godine sam položila pravosudni ispit države New York. Položila sam ga iz prvog puta, a šanse da strani student to uradi iz prve su, sudeći po statističkim podacima Odvjetničke komore ove države, svega 18 posto. Ono što je zanimljivo je da taj pravosudni ispit iz prvog puta nisu položile ni osobe poput Johna F. Kennedyja, mlađeg sina bivšeg predsjednika Amerike Johna F. Kennedyja", kazala je Todorović.

Nakon što je postala član Odvjetničke komore države New York, postala je član i Odvjetničke komore Washington DC i u obje države ima aktivnu odvjetničku licencu, a, kako kaže, ni Hillary Clinton nije uspjela iz prvog pokušaja postati odvjetnik u Washingtonu, što je Todorović pošlo za rukom.

Naime, nakon što je s prosjekom 9,98 završila Pravni fakultet u Banjoj Luci (Američko svuečilište u BiH), Todorović se prijavila za master studij prava u Americi, na nekim od najprestižnijih pravnih fakulteta u SAD, kao što su "George Washington" u Washington DC-ju, University of Michigen, SMU u Teksasu, University of Miami i drugi, od kojih su je svi primili i dodijelili stipendije.

"Odlučila sam se za Saint Louis University School of Law, kako bih mogla igrati koledž košarku, jer pored oba roditelja, koji su bili sportaši, bilo je neminovno da ću se baviti sportom, a ljubav prema košarci je bila ogromna", istaknula je Todorović za Nezavisne novine.

Ono što je zanimljivo, navodi ona, je da je s timom Saint Louis Billikens igrala košarku u najjačoj koledž diviziji NCAA D-1 i pohađala master prava, što se, navodi, u povijesti ove lige u cijeloj Americi nikad prije nije dogodilo.

Kako ističe, uprkos nevjerojatno iscrpljujućem rasporedu treninga i utakmica, 2014. godine je proglašena za najboljeg master studenta generacije i uručili su joj "Don King Family Award" za superioran akademski uspjeh, a master je iste te godine završila s velikim počastima, sa specijalizacijom u američkom pravu.

Nakon Saint Luisa, priča Todorović, s osvojenom punom stipendijom odlazi u New Orleans na Pravni koledž Loyola University, gdje je upisala master sa specijalizacijom u međunarodnim pravnim studijama, a i ovaj drugi master završila je s najvišim počastima i prosjekom 9,9.

"Po završetku drugog mastera, 2017. godine upisala sam i treći master građanskog prava, koji sam također završila s najvišim počastima", kazala je ona.

Kako kaže, tijekom samo pet godina boravka u Americi, pored tri mastera i dvije državne odvjetničke licence, napisala je i objavljeno je nekoliko njenih pravnih članaka kako u pravnim novinama, tako i u revizijama zakona.

Trenutno, kako ističe, radi u sudstvu, jednom od tri ogranka državne vlade, kao pravni savjetnik sutkinji Elen M. Hauzer u Okružnom sudu u New Orleansu.

"Kada je pobijedila na izborima, sutkinja Hauzer je počela birati članove svog kabineta. Glavni menažer njene tvrtke je, u potrazi za potencijalnim stručnim suradnicima, kontaktirao istaknuti Loyolin koledž prava i zamolio da mu pošalju deset rezimea svojih najboljih alumnia koje bi mogli intervjuirati. Poslan im je samo jedan - moj rezime, uz poruku da je to sve što im je potrebno", priča Todorović.

Kako dodaje, u preko godinu i pol dana, koliko već surađuje sa sutkinjom Hauzer, niti jedna njihova odluka nije preinačena niti je ijedna žalba uzeta u razmatranje.

Todorovićeva je osnovnu školu završila kao učenik generacije, nakon čega je i gimnaziju u Banjoj Luci završila odličnim uspjehom.

"Moj prvi susret s američkim školstvom je bio dok sam studirala pravo u Banjoj Luci, kada mi se otvorila prilika da otputujem na razmjenu studenata u New York. Želja da odem u SAD je bila isključivo košarkaška i nije bilo ni na vidiku da ostanem u Americi. S razmjene sam se vratila u Banju Luku, ali sam nakon završena tri mastera ostala u SAD", rekla je Todorović.

Dodala je da sljedeće godine namjerava položiti i pravosudni ispit države Louisiane gdje trenutno živi, tako da bi prije 30. godine mogla da postane licencirani odvjetnik u tri različite nadležnosti i države širom Amerike.

Pogled.ba

na vrh članka