Znanstvenici tvrde da je moguće zatrudnjeti kad ste već trudni

Znanstvenici tvrde da je moguće zatrudnjeti kad ste već trudni

Koliko god nevjerojatno zvučalo, žena može zatrudnjeti kad je već trudna. 

Zvuči kao nadnaravni fenomen iz znanstveno-fantastičnog filma, ali istina je – žena može ponovno začeti nakon što već nosi dijete, prenosi portal BrightSide.

Ovo rijetko stanje naziva se “superfetacija”, što podrazumijeva začeće drugog fetusa. Kao rezultat, majka dobiva dva blizanca različite dobi gestacije, a ponekad čak i s dva različita datuma rođenja.

No, superfetacija nije isto što i superfekundacija. Potonje podrazumijeva oplodnju dva jajašca oslobođenih tijekom jednog menstrualnog ciklusa iz dva odvojena spolna snošaja. U slučaju superfetacije, žena zatrudni tijekom različitih menstruacija, a osim gestacijske dobi, blizanci će biti različite težine, visine, pa čak i krvne grupe.

Kad je žena trudna, jajnici prestaju puštati jajašca u maternicu jer hormoni šalju tijelu signal da se “pripremi” za rast djeteta. Međutim, kada dođe do superfetacije, jajnici stvaraju i oslobađaju još jedno jajašce koje se također može oploditi.

Postoji deset slučajeva ovog fenomena

Postoji deset službeno poznatih slučajeva ovog fenomena, a posljednji se dogodio u Australiji ženi imena Kate Hill koja je zatrudnjela dva puta u roku od deset dana. Rodila je dvije djevojčice – Charlotte i Oliviju koje su klasificirane kao blizankinje, međutim, vremenska razlika između njihova začeća bila je 10 dana. Iako su rođene istog dana, njihova težina i krvna grupa bili su različiti.

Ovaj fenomen se može pojaviti i kod životinja

Superfetacija se može pojaviti i kod životinja. Naime, za sve miševe, klokane, zečeve, mačke, ovce, pa i ribe tvrdi se da su podložni superfetaciji. Zanimljivo je kako je Aristotel prvi primijetio ovaj fenomen kod zečeva i to kada je u leglu zečeva zapazio mladunce različitih veličina – mlađi su bili znatno manji. To je bio rezultat superfetacije u kojem je mlađe potomstvo bilo manje zbog pojave druge trudnoće.

/HMS/

na vrh članka