Još se ne zna tko je u Parlament BiH poslao kovertu s četničkim simbolom i metak

Još se ne zna tko je u Parlament BiH poslao kovertu s četničkim simbolom i metak

Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još utvrđuju tko je početkom studenog prošle godine iz mjesta Orašac u Srbiji poslao na adresu Parlamenta BiH kovertu u kojoj se nalazio metak od 7,65 milimetara, zamotan u jedan papir. Mrtvačka glava

U koverti je bila i napisana poruka: "S vjerom u Boga, sloboda ili smrt“, i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave s dva krsta. Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda.

Ovaj simbol, s mrtvačkim glavama, koristili su i četnici, predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem.

Radi se o zastavama s lobanjom i dvije butne kosti ispod nje. Natpis "Sloboda ili smrt" i "S vjerom u Boga, za kralja i otadžbinu" ustvari je četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, pretežno u Sandžaku, BiH i na Kosovu.

Iako je SIPA odmah po dojavi izuzela ovu kovertu, za sada nije utvrđeno tko ju je poslao. Ista koverta upućena je i na adresu Islamske zajednice u Sandžaku.

Iako je na koverti poštanska markica s datumom 30. listopada 2019. godine, na kojoj je, indikativno, slika Gavrila Principa, na prvoj strani napisano je ime pošiljatelja i mjesto Orašac (Šumadija). Ime pošiljatelja na koverti je Đorđe Petrović, što je asocijacija na Đorđa Karađorđa Petrovića (Crni Đorđe). On je bio vođa Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.

Nema rezultata

Iako je kao adresa primatelja naveden Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti nije naznačeno kome je točno trebala stići u ruke i što je motiv.

U istragu su se uključile i policijske snage Srbije, ali za sada bez rezultata. Prema informacijama Dnevnog avaza, kovertu je krajem listopada iz jedne pošte u Beogradu poslala muška osoba. Postoji i snimka ulaska, ali nije dala željene rezultate.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka