Hercegovac za gradnju hotela čekao dozvolu 15 godina, sada ne može pristupiti parceli

Hercegovac za gradnju hotela čekao dozvolu 15 godina, sada ne može pristupiti parceli
Skoro godinu dana prošlo je otkako je poduzetnik Kruno Žulj organizirao svečano otvaranje radova u Baškoj Vodi na zemljištu pored aparthotela “Milenij”, na kojemu bi jednoga dana trebao niknuti njegov hotel s četiri zvjezdice.

Međutim, hotel do dana današnjeg ne da nije sagrađen, već nisu postavljeni ni temelji jer je prethodno prije otvaranja radova Općina Baška Voda zbog odrona zemlje i padanja borova na plažu uz šetnicu ispod hotela “Hrvatska”, koja vodi do parcele za budući Žuljev hotel, postavila 21 stupić, a šetnicu zatvorila za prolaz vozilima.

Kolika je šteta?

Unatoč zabrani prometovanja, na svečanom otvaranju je oko 20 radnika Žuljeve tvrtke “Čarolija” šetnicom, koja je od parcele budućega hotela udaljena 100 metara, u karijolama prebacivalo iskopanu zemlju do kamiona i natrag, za što je svakomu od njih trebalo po pet minuta.

Bilo je tu 10 karijola u probnoj i počasnoj vožnji, koje su u pogon zajedno s novim lopatama i mašklinima stavljene nakon polaganja kamena temeljca za hotel, a za sabotažu gradnje tada je javno prozvan baškovoški načelnik Josko Roščić.

Hotel vrijedan 200 milijuna kuna trebao se graditi na parceli od oko 5000 kvadrata te je trebao imati 270 ležajeva i 97 soba i zapošljavati oko 70 radnika.

Što se zbilo s radovima i hotelom upitali smo Krunu Žulja, koji nam kazuje da je prije nekoliko mjeseci zatražio sudsku privremenu mjeru za oslobađanje puta kojim zbog klizišta ne mogu prolaziti vozila, a hotel se, kako kaže, ne može sagraditi ako se materijal vozi u karijolama.

Kao što već svi znaju, na dobivanje pravomoćne građevinske dozvole za gradnju hotela morali smo čekati punih 15 godina i sada još ne možemo ni graditi ni raditi zbog nezakonitog proglašenja terena ispod protupožarnog puta klizištem i blokade rampama i stupićima kako bi se onemogućio eventualni prolaz građevinskoj mehanizaciji.

Sudski vještak će utvrditi koliko je novca izgubljeno u zadnjih godinu dana, a do donošenja mjere za oslobađanje puta ne možemo ništa, pa sam radnike rasporedio na druga gradilišta, rekao nam je Žulj, dodavši da je hotel trebao biti sagrađen za dvije godine da se radilo mehanizacijom, dok će se vožnjom karijola graditi više od 10 godina, što je suludo.

Hoće li se ikada pješački put do Žuljevog hotela osloboditi za prolaz teške mehanizacije, upitali smo i načelnika Roščića, koji kazuje da na ovu cijelu situaciju nema komentara te napominje da u Žuljevoj građevinskoj dozvoli stoji da parcela za hotel nema pristupnog puta jer je riječ o šetnici za pješake, a ne putu, te da je urušeni zemljani dio proglašen klizištem pa se po šetnici ne smije prometovati.

Vidljive pukotine

Kako doznajemo iz Općine Baška Voda, u studenome prošle godine Trgovački sud u Splitu je prema Žuljevoj tvrtki “Čarolija”, koja je tužitelj, izveo vještačenje radi osiguranja dokaza. Očevid je obavljen na stazi i pokosu smještenima iznad plaže u Baškoj Vodi, a tvrtka “Čarolija” je tražila osiguranje dokaza radi utvrđivanja stanja nekretnine, odnosno utvrđivanja činjenice je li na nekretnini nastalo klizište te može li se i po kojim uvjetima odvijati promet do Žuljeva gradilišta.

Prema podacima s očevida, utvrđeno je, među ostalim, da je na kraju asfaltiranog puta nastalo klizište te da su naposredno uz samo korijenje borova vidljive pukotine u pokosu, a prema stručnom mišljenju vještaka zaključeno je da žile borova razaraju površinski sloj tla, ali i djeluju kao ‘’armatura’’ tla koja određeno vrijeme sprječava njegovo urušavanje. Kada dođe do poremećaja ove ravnoteže, dolazi do pucanja, klizanja i urušavanja tla.

Smatram da bi odvijanje teškog prometa po postojećem asfaltiranom putu bitno djelovalo na ionako loše stanje površinskog sloja tla te da bi izazvalo klizanje i urušavanje pa iz tih razloga odvijanje ovakvog prometa nije preporučljivo. Hitno treba pristupiti sanaciji predmetnog pokosa, jer i u ovakvom stanju bez dodatnih opterećenja, predstavlja opasnost i za korisnike asfaltiranog puta, a još više za korisnike prostora ispod pokosa i šetače na šetnici uz plažu, stoji, među ostalim, u nalazu Josipa Šituma, stalnog sudskog vještaka i procjenitelja za graditeljstvo.

(Slobodna Dalmacija)

na vrh članka