Kraljica čistoće tvrdi da vam ovi savjeti mogu pomoći u obrani od koronavirusa

Kraljica čistoće tvrdi da vam ovi savjeti mogu pomoći u obrani od koronavirusa

DOSAD su vjerojatno svi već čuli onaj općeniti savjet koji se odnosi na pranje ruku. Upravo je to prvi korak u zaštiti od bilo kojeg virusa, pa tako i trenutno aktualnog koronavirusa.

No postoje li još neki načini kako da ograničite širenje klica?

Prema podacima tvrtke Kantar, globalno širenje ovog virusa dovelo nas je do povećanja potrošnje proizvoda za čišćenje. Potaknuta time, Kate Jackson pitala je kraljicu čistoće Aggie MacKenzie, najpoznatiju po seriji Odred za čistoću, kako osigurati besprijekornu čistoću vašeg doma te smanjiti rizik od bolesti.

Daljinski upravljač

Daljinske upravljače je potrebno redovito brisati krpom namočenom u destilirani bistri ocat ili probiotičkim sredstvom za čišćenje.

Pranje rublja

NHS dugo savjetuje pranje rublja, ručnika i posteljine na 60°C, ali ako koristite prašak za pranje, sve iznad 40°C uništit će prljavštinu. Također, Aggie savjetuje sušenje rublja na suncu.

Posuđe i pribor za jelo

Bill Keevil, profesor na Sveučilištu Southampton, kaže kako koronavirus može preživjeti pet dana na nehrđajućem čeliku, staklu, keramici i plastici. Zato se savjetuje da perete posuđe i pribor za jelo u perilici posuđa na najvišoj temperaturi kako biste ubili što više mikroba.

Ako nemate perilicu posuđa, upotrijebite par gumenih rukavica i koristite vodu toliko vruću koliko možete podnijeti. Osim toga, sušenje na zraku je puno bolja opcija od brisanja mokrog posuđa.

Igračke

Aggie savjetuje da tvrde igračke perete u perilici posuđa, a manje igračke možete oprati u perilici rublja, prenosi The Sun.

Ručke na vratima

Redovito ih čistite probiotičkim sredstvima. Naime, vjeruje se kako bi virus mogao ostati na ručkama vrata do devet dana, pa je iznimno važno redovno ih čistiti.

K.P./Indeks.hr

Foto: 123RF

na vrh članka