Što trebate izbaciti iz spavaće sobe, a što iz kupaonice za bolje zdravlje?

Što trebate izbaciti iz spavaće sobe, a što iz kupaonice za bolje zdravlje?

Zagađenje zraka u zatvorenom prostoru izaziva epidemiju respiratornih bolesti, a u prilog tome ide i podatak da Velika Britanija u Europi prednjači po broju ljudi kojima je dijagnosticirana kronična opstruktivna plućna bolest (njih 27 posto), navodi Mirror.

Ispitivanja kakvoće zraka provedena u sklopu Akcijskog plana zaštite okoliša otkrila su da je zrak u domovima u Londonu bio 3,5 puta lošiji nego na otvorenom, prenosi Index.hr.

Postoji nekoliko uzroka onečišćenja u zatvorenim prostorima, objašnjava Tim Robinson, šef odjela znanosti u Airtopiji, poduzeću usmjerenom na poboljšanje kvalitete zraka.

“Građevinski materijal, boje, lakovi, tepisi, kao i bilo koji mirisni proizvodi povezani su s HOS-om (isparljivi organski spojevi) koji mogu naštetiti ljudima s respiratornim problemima, posebno bebama i maloj djeci”, rekao je on.

Pa, kako svoj dom možete učiniti zdravijim mjesto za život?

Dnevni boravak

Procjenjuje se da će prodaja umjetnih osvježivača zraka do 2023. godine dostići 10 milijuna funti. Međutim, iako će sastav različitih marki osvježivača zraka varirati, mnogi sadrže kemikalije kao što su benzen, ugljikovodični toluen, formaldehid i ftalati plastifikatora, upozorava Tim.

Prekomjerna izloženost tim kemikalijama može dovesti do iritacije očiju, nosa i grla, glavobolje, mučnine i dugoročno može uzrokovati oštećenje dišnog sustava i pluća.

“Proizvodi za osvježavanje zraka maskiraju neugodne mirise u zgradama. Ali ako ih, na primjer, upotrebljavate za prikrivanje slatkaste i mošusne arome, potražite znakove plijesni i suočite se s njima”, poručuje i savjetuje da pokušavate ukloniti uzrok, a ne neugodan miris.

Također, bilo bi dobro da bacite jeftine svijeće koje imate u svom domu. Naime, otkriveno je da svijeće parafinskog voska (izvađenog iz nafte) proizvode više razine toksina od ostalih vrsta voska. No, koje god svijeće da koristite, provjerite popis sastojaka i otvorite prozore prilikom korištenja svijeća kako biste smanjili dim.

Još jedan savjet zlata vrijedan odnosi se na sušenje odjeće na radijatorima. Izbjegavajte to raditi jer takvo sušenje može povećati razinu vlage i do 30 posto, što stvara idealne uvjete za razvoj plijesni. Upravo je plijesan ozbiljan zdravstveni rizik za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili teškom astmom.

Još jedna stvar koja utječe na vaše zdravlje je i štednjak na drva. On emitira više zagađujućih čestica na sat nego kamion koji koristi dizelska goriva. Zato mnoge vlade predlažu strategije koje će zabraniti prodaju takvih krutih goriva.

Spavaća soba

Bilo bi pametno izbaciti kućne ljubimce iz vašeg kreveta. Naime, više od polovice vlasnika pasa i mačaka kažu da njihov ljubimac narušava njihov san, a njihovo linjanje može uzrokovati i alergije.

No neovisno o tome dijelite li krevet s kućnim ljubimcem, nikada ne preskačite usisavanje kreveta. U njega se može “useliti” do 1,5 milijuna grinja koje mogu izazvati astmu i alergije, upozorava dr. Lisa Ackerley.

Podesite i termostat. Rashladite spavaću sobu na 16-18°C jer se upravo ta temperatura smatra idealnom za spavanje, prema National Sleep Foundationu. Sve preko 24°C vjerojatno će izazvati nemir, dok će hladna prostorija od oko 12°C otežati kvalitetan san.

Osim toga, obratite pažnju na biljke koje držite u spavaćoj sobi. Postoji nekoliko njih koje mogu apsorbirati gadne toksine, poput Spatifiluma, aloe vere, kovrčave paprati i zelenog ljiljana, kaže Claire Bishop

Kuhinja

Držite prostor širom otvoren, a dok kuhate, koristite i napu. Naime, vlažno okruženje povećava rizik od poteškoća s disanjem za 90%, a kroničnih bronhitisa za 67%, otkriva nedavna švedska studija. Također povećava rizik od astme i alergija.

Obratite pažnju i na svoj toster. The Foods Standards Agency tvrdi da zagoreni tost proizvodi toksični kemijski akrilamid, koji može biti povezan s karcinomom.

Čitajte deklaracije proizvoda. Mnogi proizvodi za svakodnevno čišćenje sadrže hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu nadražiti grlo i pluća tijekom isparavanja, a to se posebno odnosi na sprejeve. Potražite proizvode prilagođene alergijama, s nižim razinama HOC-a i bez mirisa.

Kupaonica

Bakterije, plijesni i prašine vole kupaonske tepihe i zavjese za tuševe. Zato se uvijek osušite pod tušem, a ne stojeći na tepihu. Osim toga, redovito perite zavjese za tuš.

Važno je naglasiti da se ne preporučuje ni dijeljenje ručnika s drugim ukućanima.

“Stafilokok, koji se nalazi na površini naše kože, može biti štetan ako uđe u ranu ili posjekotinu te tada može pokrenuti infekciju”, objašnjava dr. Ackerley.

Prilikom čišćenja kupaonice, ne zaboravite očistiti i glavu tuša. Naime, američki znanstvenici otkrili su da upravo one često sadrže visoku razinu bakterije Mycobacterium avium koja može uzrokovati plućne infekcije.

Nadalje, nemojte držati lijekove ili šminku u kupaonici. Toplina i vlaga uzrokuju kvarenje, a vlaga može potaknuti i razvoj bakterija.

/HMS/

na vrh članka