70 godina HGSS-a: 10.000 akcija bez ijednog izgubljenog života

70 godina HGSS-a: 10.000 akcija bez ijednog izgubljenog života

Ove godine obilježava se 70. obljetnica Hrvatske gorske službe spašavanja - dobrovoljne udruge u kojoj više od tisuću volontera svakodnevno pomaže i traga za unesrećenim osobama. U Ogulinu je održana pokazna vježba spašavanja iz Đulina ponora.40 metara dubok Đulin ponor, a na dnu - netko tko treba njihovu pomoć. Postavlja se prečnica, u ponor se prvo spušta spasilac koji pruža prvu pomoć. Za sve to treba tek nekoliko minuta, a može i brže.

- Razlika između vježbe i realne situacije je da je u realnoj situaciji sve puno brže, zato što dođe adrenalin i svi smo na jednom višem, skoncentriranijem nivou da što prije nekom pružimo prvu pomoć, kaže Vedran Tešić iz HGSS-ove stanice Ogulin za Dnevnik HRT-a.

Uigrana ekipa ogulinskih spašavatelja uz takozvanu tirolsku prečnicu i sistemom kolotura Sveti Bernard - unesrećenog živog i zdravog vade iz kanjona. Ono što je danas pokazna vježba i inače im je svakodnevica.

- Za nas je ovo uobičajena situacija, nepristupačan teren, ne može se pristupiti unesrećenom ni na jedan drugi način nego ovako iz zraka, kaže Hrvoje Salamon, pročelnik HGSS stanice Ogulin.

O povijesti HGSS-a i alpinizma svjedoči i muzej, jedini takav u Hrvatskoj. Originalni šator s ekspedicije na Grenlandu i čuturica kojom su se koristili poginuli hrvatski alpinisti na Kavkazu 1974. neki su od eksponata.

Jedan od najstarijih članova službe spasilac je, ali i sam je bio spašavan. Boravak u prirodi, kaže, uvijek nosi rizik.

- Najmanje da nekomu spočitavamo kako je bio ovako ili onako, je li zaboravio bateriju ili nije zaboravio, to nije nama bitno jer mi smo ljudi koji imamo volju i zadovoljstvo da nekomu pomognemo, kaže Borislav Aleraj-Akac, suosnivač HGSS-a.

Iza njih je gotovo 10 tisuća akcija. I to bez ijednog izgubljenog života, s minimalnim ozljedama spasilaca, u svih tih 70-ak godina. Tko zna - zna.

Izvor:hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka