Banane? Kava? Vino? Znaš li koje bi još namirnice prve mogle nestati?

Banane? Kava? Vino? Znaš li koje bi još namirnice prve mogle nestati?

Možda nismo toga svjesni dok kupujemo jagode koje su iz staklenika stigle u naše trgovine, ali i njima se smješi izumiranje u ne tako dalekoj budućnosti. Neke su vrste voća i povrća već veoma ugrožene i urod je sve manji, a prijeti opasnost da će ih sasvim nestati. Ne želimo živjeti bez čokolade (koja nije samo fina već i zdrava)! Jer i ona je na popisu...1. Banane

Najpoznatija sorta banana zove se Cavendish, a nedavno ju je napala fungalna epidemija koja onečišćuje tlo na kojem banane rastu. Ta se bolest iz Paname proširila čitavom Afrikom i Azijom, a stručnjaci strahuju da bi njezin prijelaz i na Južnu Ameriku mogao posve uništiti urode ovog voća. I što ćemo onda s onim da treba pojesti dvije banane na dan?!

2. Čokolada

Drvo kakaovca osjetljivo je na nametnike i gljivične bolesti poput fitoplazma koja je početkom devedesetih odnijela 80 posto brazilskog uroda kakaovca. Znanstvenici strahuju da bi ta i slične bolesti mogle dovesti do izumiranja ove biljke s limitiranim genetskim varijacijama. I klimatske promjene predstavljaju veliku opasnost za dragocjeni kakaovac. Što visoke temperature više vode 'iscijede' iz tla i biljaka, to je teže očekivati da će to nadoknaditi sve rjeđe i manje obilne kiše u dijelovima zapadne Afrike.

3. Kikiriki

Studija koju je provela organizacija Biodiversity International te Međunarodni institut za proučavanje riže otkrila je da bi između 18 i 25 posto svih sorti kikirikija moglo nestati do 2055. godine. Biljka kikirikija zahtijeva gotovo pet mjeseci ujednačenih toplih temperatura i otprilike između 60 i 120 centimetara kiše, koja mora prestati za vrijeme sezone branja pa će i kikiriki postati teško uzgajati zbog podivljalih klimatskih promjena.

4. Kava

Toplija klima i radikalno mijenjanje obrazaca kišnih sezona kao posljedica globalnog zatopljenja ugrožava i nasade kave. Prema izvještajima Svjetskog klimatskog instituta do 2050. područja pogodna za uzgoj kave mogla bi se doslovno prepoloviti. Proizvodnja kave vjerojatno će se pomaknuti dalje od ekvatora i dodatno pogoršati problem deforestacije regija u kojima se dosada masovno uzgajala. 

5. Riba

Organizacija za očuvanje divljih životinjskih i biljnih vrsta, World Wildlife Fund, otkrila je da je više od 85 posto svjetskih zaliha ribe u morima i oceanima ugroženo ilegalnim, nereguliranim izlovom - što je ugrozilo opstanak atlantske plavoperajne tune. Više od 30 posto svjetskog nereguliranog izlova ribe dovelo je do biološkog limita i treba bolje organizirati pravila ribolova u cijelom svijetu. A plava riba je općenito među najzdravijim namirnicama!

6. Med

Svi smo čuli za masovno i ne do kraja razjašnjeno iuumiranje pčela posljednjih godina, što ugrožava čitav svjetski proizvodni lanac hrane jer pčele oprašuju biljke i od oplođenog tučka nastaje plod. Naglo opadanje kolnija pčela u svijetu povezuje se s korištenjem pesticida i klimatskim promjenama.

7. Vino

Jedna studija koju je naručila organizacija Nature Climate Change otkriva da će kalifornijske regije poznate po golemim vinogradima, Napa i Sonoma, uskoro postati isuviše tople za uzgoj vinove loze.

8. Jagode

Španjolska pokrajina Huelva godišnje proizvodi više od 300.000 tona jagoda i izvozi 80 posto. No, klimatske promjene u tom kraju uzrokovale su smanjenje uroda u posljednjem desetljeću.

9. Slanutak

Ova grahorica zahtijeva ogromne količine vode za uzgoj, a sve više suša u krajevima gdje se uzgaja dovelo je do globalnog smanjenja uroda slanutka za gotovo 50 posto.

10. Avokado

Da bi se uzgojilo samo pola kilograma avokada - jedne od onih veoma zdravih namirnica koje su postale popularne posljednjih godina te neki ljudi mogu zamisliti dan bez tosta s pireom od avokada - potrebno je više od 270 litara vode za zalijevanje. To je postao ogroman problem za kalifornijske farme avokada gdje se uzgaja dobar dio avokada koje jede čitav svijet. U gotovo čitavoj Kaliforniji neprestano vladaju alarmantne suše i o tome treba voditi računa puno više nego li o tome hoće li neki restorani za brunch moći ponuditi ovo hranjivo voće. Postoji velik broj sorti avokada koji se originalno uzgajao u Meksiku, a popularan je i u Kolumbiji, Maroku, Venezueli, Južnoj Africi, Španjolskoj, Karibima, Filipinima, Novom Zelandu. No, suše mu prijete po cijelom svijetu.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka