Kaos na američkim aerodromima: "Ako dosad nismo dobili koronu, sada hoćemo"

Kaos na američkim aerodromima: "Ako dosad nismo dobili koronu, sada hoćemo"

Kaos vlada danas na najvećim američkim aerodromima jer broj Amerikanaca koji se vraćaju iz europskih zemalja pogođenih koronavirusom nadmašuje mogućnosti provedbe liječničkih testova.Frustrirani putnici žale se zbog višesatnog čekanja u redovima, gužve i nehigijenskih uvjeta i općenito nereda u sustavu koji bi trebao provjeriti jesu li oni u SAD možda stigli zaraženi.

"Ako nismo dosad dobili virus, sada imamo veliku šansu dobiti ga", rekla je Ann Lewis Schmidt za CNN, opisujući situaciju na čikaškom aerodromu O'Hare International Airport (ORD).

Američke zračne luke preplavljene su Amerikancima, od kojih su mnogi studenti, otkako je predsjednik Donald Trump donio uredbu kojom uvodi restrikcije na putovanja iz Europe koja je stupila na snagu u petak u ponoć.

Stroge zabrane

SAD je u subotu proširio zabranu putovanja iz 26 zemalja Europe, Južne Koreje i Kine na Britaniju i Irsku koje nisu bile dio inicijalne zabrane.

Samo američki državljani i oni s legalnim prebivalištem mogu ući iz tih zemalja, ali moraju proći karantenu od 14 dana.

Guverner Illinoisa JB Pritzker rekao je da su gužve i redovi nedopustivi i da se moraju odmah riješiti, u tvitu upućenom Trumpu i potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot bila je također kritična: "Zbog slabo isplanirane zabrane putovanja tisuće putnika na ORD-u izlažu se još većem zdravstvenom riziku", tvitala je.

Slična situacija prijavljena je i na njujorškom aerodromu JFK i u Dallasu.

Chad Wolf, vršitelj dužnosti ministra za domovinsku sigurnost, priznao je duge redove i rekao da njegovo ministarstvo pokušava povećati kapacitete za provedbu liječničkih testova.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka