Vožnja bicikla i pandemija: Najvažniji savjet za siguran izlazak iz kuće

Vožnja bicikla i pandemija: Najvažniji savjet za siguran izlazak iz kuće

Ostanite doma. To je najvažniji savjet koji vlade diljem svijeta dijele u doba pandemije koronavirusa.



Ako ipak morate izaći zbog posla, nabave namirnica i sličnih neophodnih situacija, nema boljeg izbora od bicikla, kažu stručnjaci, piše Zadovoljna.hr

Nitko vam tako neće ući u prostor od dva metra gdje se zbiva prijenos virusa, kaže njemački biometričar Gerd Antes, matematičar koji se bavi načinom širenja zaraze. Naravno, tako štitite i druge od sebe.

I na stranici koronavirus.hr, službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu, navode da su fizičke aktivnosti na otvorenom - hodanje, trčanje, vožnja biciklom - dopuštene, ali samo individualno ili s jednom osobom koja živi pod istim krovom.

Mogu samo naglasiti: sjednite na bicikl, kazao Antes, koji vožnju biciklom smatra stopostotnom pokretnom izolacijom. Dodatna je korist to što ćete dodirivati samo svoj bicikl, a ne sva ona tipkala, rukohvate i sjedala što ih dodiruju stotine ljudi koji se voze gradskim prijevozom, a "u njemu je mogućnost zaraze posebno visoka" (za gradove u kojima javni prijevoz i dalje funkcionira).

Ako vam je bicikl skupljao prašinu u garaži posljednjih mjeseci, dovoljno ga je očistiti vodom i sapunicom. Nikakva kemijska sredstva za čišćenje ne preporučuju se jer mogu oštetiti bicikl. Nakon toga je potrebno provjeriti tri najvažnija dijela bicikla - lanac, gume i kočnice, kaže serviser David Kossmann.

Lanac je potrebno nauljiti. Serviseri kažu da je to nužno ako opazite komadiće hrđe na lancu ili ako čujete da škripi u vožnji.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka