Utrka za cjepivo

Utrka za cjepivo

Znanstvenici diljem svijeta požrtvovno rade na desecima potencijalnih cjepiva. Istodobno, farmaceutski div Roche objavio je da počinje primjenjivati novi serološki test, koji u ljudskom organizmu utvrđuje antitijela na koronavirus sa sigurnošću od čak 99,8 posto.


Stotine ljudi diljem svijeta zasukale su rukave kako bi sudjelovali u eksperimentalnoj fazi razvoja cjepiva protiv pošasti današnjice. Kina, SAD, Velika Britanija i Njemačka zemlje su u kojima u ovom trenutku stotinjak istraživačkih skupina provodi 11 ranih faza testiranja na ljudima. Gužva u šesnaestercu jamči da bi jedna od lopti u konačnici mogla ući u gol.

- Uvjereni smo da ćemo do kraja godine imati cjepivo - najavljuje američki predsjednik Donald Trump.

I u najoptimističnijem scenariju za razvoj cjepiva treba 12 do 18 mjeseci, to bi potuklo sve dosadašnje rekorde. U siječnju 2021. navršit će se inače godinu dana otkako su cjepivo protiv covida-19 počeli razvijati na Yaleu.

Tijekom ovoga i sljedećeg mjeseca očekuje se početak novih istraživanja na ljudima. Mnogi se boje da pritisci nacionalnih vlada na znanstvenike znače i zanemarivanje sigurnosnih protokola pri istraživanju, što je glavni parametar kliničkih ispitivanja. Za razliku od nekih drugih laboratorija na Oxfordu su obavili prvu fazu, onu s istraživanjem na životinjama. Nadaju se da bi s prvim podacima o fazi primjene na ljudima u javnost mogli izaći ovoga tjedna.

- Kako bismo znali jesmo li doista iskorijenili virus u skupini koja je cijepljena u ovoj fazi ispitivanja, trebat će pričekati dok ne bude dovoljno slučajeva mogućih obolijevanja u toj skupini. Taj bismo signal, s obzirom na postojeću razinu raširenosti virusa, mogli dobiti početkom lipnja. Ako virus pohara Ujedinjeno Kraljevstvo, spremni smo istraživanje preseliti u inozemstvo - kaže John Bell, profesor medicine na Sveučilištu Oxford.

Kada su 2003. znanstvenici radili na cjepivu protiv SARS-a, čiji je uzročnik iz iste obitelji virusa kao i korona, istraživanja na životinjama upozorila su na problem sigurnosti. Srećom, SARS je nestao, a fondovi za istraživanje potom presušili. Cjepiva protiv MERS-a dogurala su, pak, tek do prve razine testiranja sigurne primjene. U slučaju koronavirusa sve se zasad svodi na pokušaje i pogreške.

- Nadamo se da ćemo do zime znati imamo li sigurno i učinkovito cjepivo. Ako to bude slučaj, izazov će potom biti okrupnjavanje proizvodnje, kako bismo potencijalno cjepivo mogli smisleno distribuirati - kaže Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Za to vrijeme zabrinjavajuća vijest stiže od danskih epidemiologa. U zemlji koja je među prvima počela s mjerama popuštanja, broj mladih između 13 i 19 godina koji su zaraženi koronavirusom prošloga se mjeseca udvostručio.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka