Kinezi odgovorili na Trumpove napade: Znanstvenici iz Wuhana su obučeni u Americi

Kinezi odgovorili na Trumpove napade: Znanstvenici iz Wuhana su obučeni u Americi

Znanstvenici kineskog laboratorija, koji je na meti Sjedinjenih Država, obučeni su u Americi i u Francuskoj, naglasila je u četvrtak kineska vlada usred polemike o porijeklu novog koronavirusa.Sporna je teza da je virus potekao iz laboratorija visoke sigurnosti P4 u Wuhanu, gdje je covid-19 otkriven krajem prošle godine.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje "brojni dokazi" o tome, što je Peking odlučno odbacio.

"Laboratorij P4 u Wuhanu je rezultat suradnje kineske i francuske vlade", podsjetila je pred novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

"Projekt laboratorija, upravljanje i konstrukcija su izvedeni uz poštivanje strogih međunarodnih normi i prvi djelatnici su obučeni u laboratorijima P4 u Sjedinjenim Državama i u Francuskoj", precizirala je.

Taj laboratorij je 2017. dobio službenu potvrdu tijekom svečanosti u nazočnosti tadašnjeg francuskog premijera Bernarda Cazeneuvea.

Počeo je raditi na temelju sporazuma između Kine i Francuske iz 2004. godine.

Laboratorijsku opremu je svake godine testirala treća strana, naglasila je Hua i ponovila da Pompeo nema nikakav dokaz da je virus izašao iz tog laboratorija.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka