Što Katekizam katoličke crkve kaže o grijehu samoubojstva?

Što Katekizam katoličke crkve kaže o grijehu samoubojstva?

Diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, hrvatski vjernici pale svijeće i mole za pokojnog generala Slobodana Praljka.

U Zagrebu su se u četvrtak održale mise zadušnice za dušu pokojnog generala- u Svetištu Svete Mati Slobode te istovremeno, u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

Kako katolička Crkva gleda na osobe koje su počinile samoubojstvo, kojega kvalificira kao “teški “, odnosno “smrtni” grijeh, i koji je temelj da moli i vjeruje u vječno spasenje tih osoba, pitanje je koje se ovih dana često postavlja.

Što katolički nauk kaže o samoubojstvu, pročitajte u nastavku.

Katekizam katoličke crkve navodi (3. dio: “Život u Kristu”- Drugi odsjek: Deset zapovijedi Božjih-čl.5-Peta zapovijed):

Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

Samoubojstvo protuslovi naravnom covjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj zivot. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

Ako je počinjeno s namjerom da posluzi za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.

Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

(KKC 2280-2283)

Don Damir Stojić: Ne možemo odobriti čin generala Praljka, ali možemo se moliti Bogu da bude milostiv prema njemu

U svojoj propovijedi na misi zadušnici za generala Praljka u crkvi Svete Mati SLobode, don Damir Stojić također je progovorio o tome.

Kako prenosi Book.hr, u prepunoj crkvi don Stojić se u uvodnom dijelu mise osvrnuo na riječi Svetog Pisma, kojima je Isus upozorio kako će roditelji, braća, rođaci i prijatelji predavati jedan drugoga na sud. „Međutim, Isus ovdje kaže: ‘Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti’. Za nas vjernike, na današnji dan nema druge nego produbljivati vjeru u Isusa Krista i živjeti svetim životom i praštati. Za nas kršćane nema druge“, rekao je don Damir.

Potom je istaknuo kako mora upozoriti na dvije stvari koje je uočio na društvenim mrežama i to kao teolog i svećenik:

„S jedne strane Majka Crkva, a ni mi vjernici ne možemo odobriti taj čin koji je napravio general Praljak. S druge strane, primijetio sam osudu. Ni Majka Crkva nema pravo osuđivati. Mi ne znamo što se događalo u mislima našeg generala. Možemo se moliti dragom Bogu da bude milostiv prema njemu. I sam je Gospodin na križu gledao nepravdu i govorio: ‘Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine!’ Zato Majka Crkva moli za Božje milosrđe i oproštenje. Crkva u Hrvata danas moli da uzdignutom glavom idemo naprijed“, zaključio je don Damir Stojić.

Izvor: narod.hr/www.hbk.hr/katekizam/Book.hr

na vrh članka