Na Balkan se vratilo 300 terorista - video

Na Balkan se vratilo 300 terorista - video

Službene procjene sigurnosnih službi EU-a i zemalja zapadnog Balkana pokazuju kako je, od pojave ISIL-a, na Bliski istok otišlo ratovati oko tisuću ljudi s ovih prostora.

Dio je poginuo u borbama u Siriji i Iraku, ali dio se vratio u svoju matičnu zemlju, javlja Glas Slavonije.

Procjenjuje se da se od ukupnog broja vratilo njih 300, a oko dvije stotine je poginulo. Ostatak su žene i djeca koje su poveli sa sobom u rat na strani Islamske države.

Od njih tisuću, samo ih je sedmero s hrvatskim državljanstvom. Trenutno ih nadziru obavještajne službe, a iako posjeduju hrvatske dokumente, dvoje ih je zapravo iz BiH, jedan iz Srbije, dva iz Austrije, te još dva iz Švicarske. Nitko od njih nikada nije živio u Hrvatskoj, a hrvatsko državljanstvo dobili su preko roditelja koji su se odselili u zapadnoeuropske zemlje.

Međutim, osim službenih informacija, poznati su drugi slučajevi. Primjerice, osim Dore Bilić, još su se tri ili četiri mlade Hrvatice pridružile džihadistima u Siriji i Iraku. Prethodno su se preobratile na islam. Prije odlaska u Siriju i Irak neke od njih živjele su u izoliranom selu Gornja Maoča,u BiH, u kojem žive radikalni muslimani.

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka