Pušačima i ugostiteljima prijete rigorozne kazne: Ni pepeljara na stolu neće smjeti biti

Pušačima i ugostiteljima prijete rigorozne kazne: Ni pepeljara na stolu neće smjeti biti

Za svaku zapaljenu cigaretu u ugostiteljskom objektu, nakon što u 2018. godini na snagu stupi zakon o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, vlasnik će biti dužan platiti kaznu od 6.000 maraka. Polovina tog iznosa predviđena je ukoliko na stolu budu postavljene pepeljare, piše Oslobođenje.Podijeljena javnost

Iako će se ovaj zakon prvo u formi nacrta naći na raspravi u Narodnoj skupštini RS-a, iz Ministarstva zdravlja poručuju da nemaju namjeru da vrše neke radikalne promjene ni nakon provedene javne rasprave.

Kontrolu poštivanja zabrane pušenja na javnim mjestima vršit će komunalna policija koja će moći na licu mjesta kazniti osobe koje cigaretu konzumiraju na zabranjenim mjestima i to u iznosu od 200 do 600 KM. U nacrtu zakona objavljenog na web stranici Ministarstva zdravlja navodi se da će ministar u roku od godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti pravilnike o uvjetima za određivanje prostorije namijenjene za pušenje.

Bit će donesen i pravilnik o sadržaju i načinu izvještavanja, ali i obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja, navedeno je u nacrtu, u kojem su predviđene kazne i do 15.000 KM za uvoznike, proizvođače, prodavače i druge koji dolaze u kontakt sa duhanom, duhanskim proizvodima, kao i elektronskim cigaretama u slučaju da se ne pridržavaju uputstva.

To znači da će se na kutijama cigareta, osim pisanih upozorenja o štetnosti pušenja, nalaziti i fotografije kojima se na eksplicitan način pokazuju posljedice po zdravlje te navike.

Javnost u Republici Srpskoj, sasvim očekivano, duboko je podijeljena oko ovog zakona. Na jednoj strani nepušači ga pozdravljaju jer smatraju da će na taj način biti izbjegnute sve opasnosti koje su uzrokovane takozvanim pasivnim pušenjem, a s druge strane vlasnici ugostiteljskih objekata su izuzetno nezadovoljni predviđenim visinama kazni.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS-u Željko Tatić smatra da se na taj način neće smanjiti broj pušača, niti će se u javnosti podići svijest o konzumiranju duhana.

"Novi zakon, ako bude usvojen na osnovu ovog nacrta, bit će nemoguće provesti. Zbog toga ćemo od nadležnih tražiti da se definira mogućnost da se vlasnici objekta do 50 kvadrata mogu sami opredijeliti hoće li njihov lokal biti za pušače ili nepušače", kazao je Tatić.

Radna mjesta

Kada je u pitanju Federacija, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić kazao je kako su javne rasprave o ovom pitanju završene, te kako se čeka da Parlament FBiH to dalje razmatra.

"Ako parlamentarci budu imali sluha i shvate da bi donošenje zakona, kako je predloženo, donijelo veliku štetu malim ugostiteljsko-turističkim radnjama, onda će uvažiti naše primjedbe, koje smo mi još u travnju uputili Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije, te federalnim ministarstvima zdravlja i okoliša. Nažalost, nitko nas nije pozvao niti se očitovao po tim prijedlozima", kazao nam je Hadžić.

Hadžić je istaknuo kako je njihov prijedlog bio da se donese zakon sličan onom u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj ili Grčkoj, ali kaže kako se ovdje nameće zakon kakav je u Gruziji, Irskoj, Rusiji..., “zemljama koje imaju rigorozan zakon kojim je predviđena totalna zabrana u svim zatvorenim prostorima”.

"Manji objekti do 40 kvadrata trebaju imati mogućnost da se opredijele hoće li biti prostor za pušače ili za nepušače, te na vidnom mjestu to istaknuti, treba se regulirati ventilacija, zrak koji se izbacuje mora biti filtriran i obvezno unutar prostora mora biti reklama da je pušenje cigareta štetno po zdravlje. To je u svijetu normalno i mi ne tražimo ništa drugo", poručio je Hadžić.

Dodao je Hadžić i kako je BiH potpisnica europske konvencije, ali kako ona ne podrazumijeva zabranu, već smanjenje korištenja i pušenja duhana, pa tvrdi kako iza svega stoji neki jak lobi kojem odgovara da se uvede potpuna zabrana. Međutim, to bi, kako je kazao, dovelo do gubitka desetak tisuća radnih mjesta.

"Preko 150.000 radnika u BiH zaposleno je u ugostiteljskim objektima. Ukoliko bi ovakav zakon bio donesen, to bi dovelo do zatvaranja velikog broja malih objekata", zaključio je Hadžić.

Pogled.ba

na vrh članka