Talijanski liječnici razdvojili sijamske blizanke spojenih lubanja

Talijanski liječnici razdvojili sijamske blizanke spojenih lubanja

Vatikanska dječja bolnica u Rimu u utorak je objavila da su liječnici uspješno razdvojili sijamske blizanke sa spojenim stražnjim dijelom glave.

Dvije djevojčice, takozvani blizanci craniopagus, imale su zajednički dio kostiju glave i cerebralnog venskog sustava.

Prvi slučaj u Italiji, vjerojatno i u svijetu

“To je prvi slučaj u Italiji, a vjerojatno i u svijetu (nema zapisa o sličnim operacijama u literaturi)”, priopćila je bolnica Bambino Gesu.

Blizanke Ervina i Prefina rođene su u Srednjoafričkoj Republici 2018. Prevezene su u Rim kroz humanitarni program bolnice Bambino Gesu.

Tri operacije u kojima je sudjelovalo više od 30 ljudi

Operirane su tri puta, u svibnju i lipnju 2019. te 5. lipnja ove godine kada su ih uspjeli razdvojiti. Posljednja operacija trajala je 18 sati i u njoj je sudjelovalo više od 30 članova medicinskog osoblja.

Mjesec dana kasnije “dvije blizanke su dobro”. Još su u bolnici, ali mogu očekivati “normalan život”, kažu u bolnici.

Razdvajanje njihovih cerebralnih venskih sustava bio je najveći izazov. Koristili su zrcala kako bi se blizanke mogle vidjeti i prepoznati lica jedna druge prije njihove završne operacije.

Iznimno rijedak slučaj blizanaca

Djevojčice su 29. lipnja uz pjesmu i kolače proslavile dvije godine. U objavljenom videu proslave sjedile su na majčinim koljenima s povojima na glavama.

Blizanci craniopagus su iznimno rijetki. Bolnica Bambino Gesu zna za samo još dva takva slučaja koja su uspješno operirana.

/Hina/HMS/

na vrh članka