BiH ne želi Crnoj Gori izručiti 'najpoznatiju kradljivicu'

BiH ne želi Crnoj Gori izručiti 'najpoznatiju kradljivicu'

Sud BiH odbio je odrediti privremeni pritvor Sabaheti Džindo za kojom je Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu a zbog njenog izbjegavanja izdržavanja sedmomjesečne zatvorske kazne. Džindo je, kako je priopćeno je iz Suda BiH, pravomoćno osudio Osnovni sud u Bijelom Polju. – U okviru priložene dokumentacije vidljivo je da je potraživana Sabaheta Džindo državljanin Bosne i Hercegovine, a članom 40. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisan je postupak izručenja u slučaju da se pred Sudom pojavi državljanin BiH. Navedena odredba predviđa mogućnost odbijanja izručenja potraživanog lica u slučaju da nadležni organi, učesnici u postupku izručenja, uvidom u postojeću bazu podataka državljana, ili na drugi, način, utvrde da je potraživani državljanin BiH. U skladu sa međunarodnim standardima u postupanju u postupcima izručenja, Sud je cijenio i mogućnost izručenja vlastitih državljanja, u skladu sa Ugovorom o izručenju između BiH i Crne Gore, navode u Sudu BiH, prenosi fokus.ba

Inače, Džindo je organima gonjenja poznata od ranije i to uglavnom po krađama. Džindo je 2015. godine hapšena na području Istočnog Sarajeva gdje je na djelu uhvaćena u frizerskom salonu i to dok je pokušavala ukrasti novčanik.

Nekoliko dana prije ovog hapšenja Džindo je prošla i kroz policijske evidencije u Banjoj Luci, a zbog sumnje da je u prostorijama trgovinske radnje u centru grada iz torbice jedne žene ukrala novac u iznosu od 107 KM.

Ubrzo je potom uhapšena i puštena na slobodu. U maju iste godine je pritvorena zbog krađe novčanika sa 420 KM u Živinicama, ali poslije toga na djelu je uhvaćena još nekoliko puta. Tražena je u svim gradovima u našoj zemlji, zbog krađa u trgovinama, kafićima, na pijaci i slično, zbog čega je i osuđivana.

U rujnu ove godine uhićena je skupa sa Arnelom Ožaković, ali je nakon saslušanja puštena na slobodu.

Pogled.ba

na vrh članka