Gates: “Bogati svijet” će završiti s koronavirusom do kraja 2021.

Gates: “Bogati svijet” će završiti s koronavirusom do kraja 2021.

Suosnivač Microsofta Bill Gates procjenjuje da će pandemija koronavirusa za “bogati svijet” biti završena do kraja 2021. godine, ali da će za ostale trajati duže.Svi žele znati kada će biti završena pandemija koronavirusa, a Bill Gates ima neke ideje. Njegove procjene ovise od toga živite li u zemljama u razvoju ili u bogatijim zemljama poput SAD-a.

"Inovacije u dijagnostici, terapijama i cjepivima su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine", izjavio je Gates, prenosi CNET.

Gates financira medicinsko istraživanje i programe za cjepiva putem svoje Bill & Melinda Fates Fondacije. Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije i slično.

On je kritizirao američki sustav testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija nose sa situacijom. Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD-u rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski, prenosi Klix.ba.

Gates vjeruje da će cjepivo biti razvijeno, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći pomoći samo bogatijim zemljama.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka