Studenti preko oglasa traže tko će im pisati seminarske radove, čak ne skrivaju identitet

Studenti preko oglasa traže tko će im pisati seminarske radove, čak ne skrivaju identitet

Seminarski radovi sastavni su dio obrazovanja na skoro svakom fakultetu. I nije nikakva tajna da već dugo vremena studenti angažiraju kolege da im napišu seminarski rad jer sami ne žele to raditi. Ali prije je takav način rada barem bio skriven i izazivao je osjećaj stida jer je riječ o klasičnom varanju. Danas izgleda nema ni toga. -Pozdrav, treba mi osoba koja stručno piše seminarske radove ali 25-30 stranica trebam imati. Filozofski fakultet. Odnosi s javnošću. Tko bi mogao napisati neka mi se javi u inbox s cijenom - stoji u oglasu koji je tijekom vikenda objavljen u Facebook grupi Prodaja Mostar. 

Jedna studentica čije ime nećemo otkriti očito smatra kako ovakav način rada ne predstavlja nikakav problem. Da stvar bude gora, govorimo o osobi koja bi trebala raditi u odnosima sa javnosti, pa ostaje nejasno tko će joj pisati priopćenja za javnost i izjave kada započne obnašati neku dužnost sukladno diplomi koju bi trebala dobiti nakon završenog fakulteta. 

Profesori i njihovi asistenti na fakultetima teško mogu primijetiti ili razlučiti je li seminarski rad pisao student ili netko koga je on platio za to, ali ako smo došli u fazu da nam je i takav način varanja normalan i da se javno traže osobe kojima će se platiti ovaj posao, onda se uvelike trebamo zabrinuti za sustav obrazovanja koji odgaja mlade ljude, uči ih i sprema za nove izazove i postignuća. 

Grupa 'Prodaja Mostar' je reagirala tako što je zabranila da se ubuduće objavljivaju ovakvi oglasi kod njih. Oni koji ne vide nikakve probleme u ovakvim zahtjevima morati će naći neki novi kanal do onih koji su im voljni pisati radove za određeni novac. A fakulteti će morati pronaći način kako ovakvim pojavama stati u kraj. 

Pojedinci nam čak govore kako priča ne staje na seminarskim radovima nego ide i do diplomskih, pa i dalje. Ali o tome u pričama koje tek pripremamo. 

Izvor:pogled.ba

na vrh članka