Ploče se prodaju bolje od CD-ova

Ploče se prodaju bolje od CD-ova

Prvi put u zadnjih 30 godina u Sjedinjenim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavila je američka diskografska udruga RIAA, prenosi Hina. U prvoj polovini 2020. glazbeni fanovi potrošili su 232,1 milijuna dolara na ploče, a na CD-ove 129,9 milijuna.

No ukupna je prodaja fizičkih nosača zvuka pala za 23 posto u odnosu na prošlu godinu što RIAA pripisuje zatvaranju glazbenih prodavaonica u vrijeme pandemije. Ploče su ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka sudjelovale sa 62 posto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila čiji su povratak potaknuli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B. Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje ‘streamingom’, koji u ukupnoj prodaji glazbe sudjeluje s čak 85 posto.

Prihodi ‘streaming’ platformi, poput Spotifya, Apple Musica i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara. Zatvoreni u kućama tijekom pandemije, ljubitelji glazbe sve češće se pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 milijuna, odnosno 24% više nego u prvom dijelu 2019.

/HINA/HMS/

na vrh članka