I Srbi hvale Hrvate jer su zabranili nastup pročetničkom pjevaču

I Srbi hvale Hrvate jer su zabranili nastup pročetničkom pjevaču

Nakon što smo prvi objavili da u Puli u sklopu dočeka pravoslavne Nove godine nastupa Boro (Bora) Drljača, a ne tako davno je pjevao da su svi hrvatski branitelji i građani ustaše, koncert je, kako smo već izvijestili, otkazan.

Sada se svi ograđuju od Drljače i njegova pjevanja u slavu kapetana Dragana i Radovana Karadžića. Pojavilo se još nešto novo, naime, na plakatu su navedeni i medijski pokrovitelji ali oni kažu da nisu dali dopuštenje da se njihov medij veže uz taj događaj. Naime, Glas Istre piše da je organizator zloupotrijebio njihov brend. U tekstu pod naslovom "Glasu Istre ne pada na pamet da bude pokrovitelj nastupu Bore Drljače", stoji još i ovo:
– Glas Istre nije medijski pokrovitelj manifestacije koja se trebala održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja i na kojoj je trebao nastupiti izvođač Boro Drljača, niti je ikada od organizatora bio kontaktiran za suradnju, iako je na plakatu ime našeg medija navedeno među medijskim pokroviteljima, zajedno s HRT Radio Pulom i TV Novom. Ne pada nam na pamet podržavati nastupe izvođača koji veličaju bilo kakvu vrstu netrpeljivosti, odnosno promiču ekstremističke ideje i stavove. Od organizatora, koji je zloupotrijebio naš brend i stavio nas u izuzetno neugodnu situaciju, ograđujemo se u potpunosti i žao nam je da se ovakvim nepromišljenim ponašanjem stvaraju nepotrebni incidenti – stoji u članku kojeg potpisuju Uprava i Uredništvo Glasa Istre.

Iz Ureda gradonačelnika Borisa Miletića je priopćeno da Dom hrvatskih branitelja, u kojemu se proslava trebala održati, nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pa smo pitali i MORH za komentar.
– Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da se radi o nekretnini koja je neperspektivna za MORH i Oružane snage RH, i koja je predana na korištenje društvu "Pleter-usluge" d.o.o., 10. svibnja 2007. godine. Napominjemo da je sve daljnje postupanje i korištenje predmetne nekretnine u nadležnosti društva "Pleter-usluge" d.o.o. – navode u MORH-u, te se očito ograđuju od skandala. Međutim, na stranicama tvrtke "Pleter" koja je u vlasništvu države, pak, stoji da Dom hrvatskih branitelja pripada Ministarstvu obrane.
Osim što su svi hrvatski mediji prenijeli vijest o proslavi "srpske" Nove godine, to su učinili i mediji u regiji. Beogradske Večernje novosti pišu da je Drljača i 2004. pravoslavnu Novu godinu proveo u Puli. Uz pratnju orkestra, čiji su članovi Hrvati i Talijani, pjevao je na dočeku koji je organizirala Zajednica Srba Istre.
I u izjavi za Telegraf, Drljača je potvrdio da je u Hrvatskoj nastupio više puta:
– Pa ja sam više nastupao u Hrvatskoj nego u Srbiji. Istra je to, to je država u državi. Tamo sam pjevao na bezbroj skupova i vašara i uvijek je velik interes! Tako je i sada. Nema mjesta za svađe i ratovanje, samo za ljubav i veselje – izjavio je Drljača.
U komentarima ispod tekstova je očekivano bilo negodovanja zbog zabrane Drljači, međutim, većina komentara je bila na strani pulskoga gradonačelnika koji je zabranio koncert, i to ispod članka u srpskom Kuriru i Novostima. 
Evo nekih komentara; 
– Tuga je koliko naši ljudi u dijaspori nemaju ukusa za muziku, kamo lepe sreće kada bi ga i ovde kod nas ukinuli. 
– Izgleda da ne može doći, ne daju mu proći, osto je na Rači... 
– Bravo Pula. Ne date Thompsonu ne date ni Drljači. Respekt 
– Ja bi mu i u Srbiji zabranio da peva 
– Baš šteta, mogao je tamo da im arlauče one pesme... ovako, mora to da radi na Pinku!!! 
– Za informaciju u Puli ne daju ni Thompsonu da nastupa. Ja bi dao svima, ali O.K. je i ovo, što da se širi mržnja, iako je Drljača sam izjavio da nastupa više u Hrvatskoj nego u Srbiji. 
– Jak pevač... samo prst u uvo i deri se po krajiškim brdima. 

Borina kratka biografija: hvali se da je spavao sa 400 žena
Borislav Boro Drljača je pjevač narodne muzike. Rođen je 29. kolovoza 1941. godine u selu Donja Suvaja, u općini Bosanska Krupa. Najčešće pjeva o Lici i Krajini, te pjesme ljubavne tematike. Boro navodi da su mu majku ubile ustaše.
– Nažalost, majku nisam ni upamtio. Imao sam dve i po godine kada su mi ustaše ubile majku. Ja sam ostao živ, a nju je rafal preko stomaka... Ja sam bio u njenom naručju... Nju su pogodili, ja sam ostao živ. Nemam slike od majke, što mi je mnogo, mnogo žao, da vidim ko me je rodio... Ali, po pričanju devojaka i žena koje su sa njom delovale, pričale su da je bila mnogo lepa plavuša... - ispričao je Bora srpskim medijima.
– Bora je bio jedan od najpopularnijih pjevača u Jugoslaviji. Stekao je status istaknutog umjetnika i dobio je nagradu za životno djelo. Snimio je preko 50 nosača zvuka na kojima se nalazi oko 400 pjesama. Prodao je preko pet milijuna ploča i kaseta. Nastupao je po cijelom svijetu, a najviše u Americi, Kanadi, Australiji i zapadnoj Europi – navodi stranica Biografija.org.
Kad su ga upitali s koliko je žena spavao rekao je možda s 200, 300 ili 400.


Podsjetimo, Boro je opjevao i kapetana Dragana
"Svi smo čuli ovih dana za Dragana kapetana, stigao je iz daleka, sudbina ga baci neka. Borio se kod Obrovca, kod Plitvica i Benkovca. Kod Karina i kod Knina, sve do Zadra i Skradina. U mislima ratne slike, sad zbrinjava ranjenike. Krajina ga slavi naša, branio je od ustaša" – riječi su Borine pjesme, a ima tu i albuma "Krajino, Krajino", "Ne dam Krajine", pa "Krajišnik sam ja"...
Druga pjesma, pak, među ostalim, kaže: "Karadžiću sivi ptiću do neba ti hvala, s tobom lepše zore sviću, oj, sokole Karadžiću." 
Boro rado pjeva svoje stare hitove "Stari vuk", "Ne namiguj na me tuđa ženo" i "Plači, mala, plači" koje je za Boru napisao Baja Mali Knindža, pravim imenom Mirko Pajčin. Nadimak je, navode mediji, dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, čijem je veličanju posvetio dio svog "umjetničkog" opusa. Navodno je Baja vatreni srpski nacionalist, a obožava ga i Vojislav Šešelj. Malog Knindžu vole u Srbiji, posebno u "Republici Srpskoj" u BiH, ali zbog govora i pjesama mržnje nije dobrodošao u Federaciji BiH i Hrvatskoj. 
Pjevač koji je trebao nastupiti u Puli je, između ostalog, u emisiji "Goli Život" na TV Happy branio i popa Momčila Đujića. Kratko spomenimo samo da je Đujić sa svojim četnicima počinio pokolje po selima u Dalmatinskoj zagori. Pop Đujić se jako dobro razumio s domaćim zločincima – ustašama, koji su mu i novčano pomagali, te su se zajedno borili protiv zajedničkog neprijatelja – osloboditelja partizana koji su očistili Dalmaciju, i od četnika i od ustaša. 
U selu Kosovu kod Knina Đujić je formirao i sabirni logor, koji su nazivali "malim Jasenovcem". U logor su smještani Srbi koji nisu htjeli ići u četnike i bili su antifašisti. Đujić je kukavički pobjegao od antifašista i umro u Chicagu 1999., a Drljača tvrdi da mu je jednom prilikom i osobno i pjevao, na što se pop rasplakao.

 

Piše S.J.T./slobodnadalmacija.hr

Foto M.L.A./twitter

na vrh članka