Čudesna priča male Rite; Bušić: Hrvatski pacijenti privilegirani - video

Čudesna priča male Rite; Bušić: Hrvatski pacijenti privilegirani - video

Veliku pozornost privukao je slučaj četverogodišnje djevojčice Rite, koja je jučer u posljednjem trenutku dobila novi organ. U KBC-u Zagreb presađeno joj je srce. Još se oporavlja od operacije koja je trajala 12 sati. Bio je to primjer suradnje i brze reakcije liječničkih timova, policije, vlade sa svojim zrakoplovom.Četverogodišnja djevojčica u samo 24 sata prošla je dva teška zahvata. Liječnici kažu da je još rano za bilo kakve prognoze. Obitelj zahvaljuje na svim dobrim željama, porukama i molitvama. "Hvala liječnicima na dječjoj kardiologiji, hvala našim medicinskim sestrama koje su uvijek s nama uz uspone i padove, smijeh, plač. Svima na intenzivnoj. Hvala ljudima koje sam upoznala na Rebru i koji prolaze iste ili slične agonije", rekla je Ritina majka.

Djevojčica je transplantaciju srca čekala mjesecima. Za tu dob nema mnogo donora pa su liječnici odlučili ugraditi umjetno srce. No samo sat i pol nakon ugradnje umjetnog srca stigao je poziv iz Beča - pronađeno je pravo srce za Ritu. Nakon jedne zahtjevne operacije slijedila je druga -  transplantacija.

Na KBC-u Zagreb takvih zahvata izvedu 40-ak na godinu, ali na odraslim pacijentima. No na ovako malenom djetetu srce presađuju jednom u nekoliko godina. A djece oboljele od srčanih bolesti u Hrvatskoj ima više od 10 tisuća.

O ovom slučaju i općenito o presađivanju organa razgovarali smo u Dnevniku s nacionalnom koordinatoricom za transplantancijski program Ministarstva zdravstva, dr. Mirelom Bušić. 

Mirela Bušić naglasila je kako je Rita u najboljim rukama stručnog tima KBC-a Zagreb te izrazila nadu da će se oporaviti.  

Objasnila je kako je najkritičnija procedura ako je riječ o doniranju srca iz klinike koja nije u zemlji jer ono mora stići u roku od 24 sata. Postoji protokol u koji je uključena Državna služba za zaštitu i spašavanje, Vladin ured, policija... Za nas je to standardna procedura, no naravno da smo svi senzibilniji kad je riječ o djetetu, izjavila je Bušić. 

Naglasila je kako hrvatski građani imaju privilegij da najkraće čekaju na presađivanje organa u Europskoj uniji pa čak i u svijetu.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka