Virtualno posadite vrt, i jedite svoje povrće

Virtualno posadite vrt, i jedite svoje povrće

U vrijeme pandemije, kada su mnoge gospodarske aktivnosti stale, neke tvrtke koje je kriza dovela na rub opstanka, spašava kreativnost.

Tako je jedan zagrebački poduzetnik osmislio online aplikaciju nazvanu Gruntek. Kakav vrt korisnici zamisle i virtualno ga zasade, u stvarnosti to za njih naprave zadrugari u Čazmi.


Na dva hektara zadružnog zemljišta u Prokljuvanima pokraj Čazme možete unajmiti gruntek. Poduzetnik Tino Prosenik, koji se godinama bavio digitalnim poslovanjem u vezi s nautikom, sa zagrebačkim timom osmislio je projekt virtualnih vrtova. Vjekoslav Budanec pak sa svojim iskusnim zadrugarima zna kako ih obrađivati.


- Nautička branša jako je usporila, pa smo već na početku korona krize vidjeli da tu ne možemo očekivati dovoljno prihoda za prosperitet tvrtke. Stoga smo se odlučili tražiti alternativne projekte, kazao je poduzetnik Tino Prosenik, autor "Grunteka".

Putem aplikacije Moj Gruntek.hr korisnici mogu stvoriti vrt na 40 četvornih metara, odabrati osam vrsta povrća i pratiti cijeli uzgoj. Za oko 2.500 kuna ulaganja godišnje mogu očekivati u prosjeku 140 kilograma povrća.

- Virtualno će biti posađeno osam gredica, a naši realni gruntovčani te gredice će zasaditi kad za njih dođe vrijeme. Početkom drugog mjeseca počet ćemo sadnju u stakleniku, a onda odmah i na grunteku, pojašnjava Prosenik.

Znanje, tehnologiju i "ruke" dat će Poljoprivredna zadruga Plodovi Moslavine iz Čazme. Prosenikova tvrtka zaposlit će još 10-ak radnika za obrađivanje zemlje.

- Onima koji unajme vrt, mi ćemo ga održavati - od proizvodnje presadnica, sadnje, sjetve, pa sve do berbe. Tako će korisnik moći doći i ubrati svoje povrće, kazao je Vjekoslav Budanec, upravitelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi Moslavine" iz Čazme. Očekuju da će u prvoj godini biti oko 1.000 vrtova.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka