Misterij: Sinjanka Viktorija obilazi liječnike, ali nitko ne zna što joj je, godinama se bori protiv nepoznate bolesti. Kreće u Ameriku na pretrage

Misterij: Sinjanka Viktorija obilazi liječnike, ali nitko ne zna što joj je, godinama se bori protiv nepoznate bolesti. Kreće u Ameriku na pretrage

Viktorija Horvat mlada je supruga i majka koja se već pune dvije godine bori za život protiv nepoznate, odnosno još nedefinirane bolesti. Prošla je sve medicinske institucije u Hrvatskoj, mjesece provela u bolničkim krevetima, a njezini medicinski nalazi upućivani su na brojne klinike diljem Europe.

Stizali su odgovori koji bi se mogli nazvati "slijeganje ramenima". A onda je zahvaljujući Tomislavu Mihaljeviću, vrsnom liječniku hrvatskih korijena, koji je dokumentaciju o bolesti Viktorije predočio svojim kolegama na prestižnoj klinici u Clevelandu stigao odgovor u kojemu je stajalo: Toj ženi možemo pomoći.

Viktorija krajem ovog tjedna kreće u Ameriku. Skupili su dio novca za put i prve preglede, ali trebat će im značajne svote i za nastavak terapije.

Do prije dvije godine za Viktoriju i Josipa Horvata moglo se reći da su najsretniji par. Nakon vjenčanja uskoro su dobili djevojčicu Fridu. Uz raskoš ljubavi i sreće nisu živjeli ni u materijalnoj oskudici.

Negdje poslije Fridina prvog rođendana počeli su Viktorijini zdravstveni problemi.

- To je počelo prije dvije godine. Prvi simptomi bili su Viktorijino buđenje i dizanje noću, žeđ, nerazlikovanje temperature i drugo, što u početku nije djelovalo zabrinjavajuće. Protekom vremena stanje se samo pogoršavalo. Javljale su se dvostruke slike, nesiguran hod, učestale obostrane upale pluća, problemi s disanjem, govorom, gutanjem... Kroz protekle dvije godine od potpuno zdrave žene i majke Viktorija je danas u stanju da ne može normalno jesti, hodati, govoriti – počinje tužnu priču Viktorijin suprug Josip.

Rekli ste da je u više navrata završavala na bolničkom liječenju?

- Radi utvrđivanja dijagnoze Viktorija je provela po mjesec dana na neurološkim odjelima bolnica u Splitu i Zagrebu, ali liječnici nisu otkrili o kojoj se bolesti radi. Zbog posljedica te nedijagnosticirane bolesti Viktorija je u četiri navrata provela po 15 dana u KBC-u Split radi respiratornih problema i upale pluća. Često je koristila dnevnu bolnicu, odlazila je na preglede na privatne klinike, a ne znamo ni broja intervencija hitne medicinske pomoći. Poslije svega i protoka dvije godine još uvijek se ne zna od čega Viktorija boluje.

Viktorija još uvijek nema dijagnozu?

- Ne. Ona je jednostavno nestajala. Od žene s normalnom tjelesnom težinom došla je do težine od 40-ak kilograma. Poslije spoznaje da njezino liječenje u Hrvatskoj nije moguće, preveo sam njezinu dokumentaciju na više stranih jezika i krenuo tražiti pomoć po svijetu. Obratio sam se na adrese brojnih klinika. U toj potrazi uspio sam doći do doktora Mihaljevića. Njegov kontakt dobio sam od Tončice Čeljuske, kojoj je u njezinoj TV-emisiji Tomislav Mihaljević bio gost. Uputio sam doktoru Mihaljeviću elektroničku poštu, ukratko opisao razvoj bolesti i dostavio mu nalaze na hrvatskom i prevedene na engleski jezik, više od stotinjak dokumenata. Ubrzo sam dobio odgovor u kojemu je stajalo da na klinici u Clevelandu mojoj supruzi mogu pomoći. Da bi Viktorija otišla na liječenje u Cleveland, potreban je novac - kaže Josip.

- Radi se o iznosu nešto manjem od 10 tisuća dolara za Viktorijine preglede u Clevelandu i uspostavu dijagnoze, a uz to treba platiti putne troškove. Kako će se razvijati liječenje i koliko će nam trebati novca još ne znam, ali bez odlaska Viktorije u Ameriku znam da bi naša Frida ostala bez majke, a ja bez krasne supruge. Upravo Frida daje snagu Viktoriji da se bori za zdravlje i meni da se kod liječnika izborim za Viktorijin život. Optimisti smo jer znamo da humanizam hrvatskog čovjeka u sličnim prilikama nikada nije zakazao – zaključio je svoju priču Josip Horvat.

Stoga, dobri ljudi, pomozite...

Kako pomoći?

Za sakupljanje sredstava za liječenje supruge Viktorije Josip Horvat otvorio je na svoje ime posebni račun kod Privredne banke Zagreb.
IBAN: HR55 234 000 932146 44132 

Nepoznata dijagnoza

​Dosadašnja medicinska dokumentacija Viktorije Horvat opsega je debele knjige, a od čega boluje ta mlada žena još nije poznato

PIŠE TONI PAŠTAR/slobodnadalmacija.hr

na vrh članka