Uskrs radio ljubuski2xl

Revija u Indiji: manekenke - žrtve napada kiselinom

Revija u Indiji: manekenke - žrtve napada kiselinom

U povodu Dana žena, u gradu Thane na zapadu Indije održana je modna revija na kojoj su manekenke bile žene žrtve napada kiselinom. Svake godine u Indiji bude izvedeno oko tisuću takvih napada.Laxmi je bilo 15 kada ju je 32-godišnjak polio kiselinom jer je odbila njegovu bračnu ponudu. 

"Bila sam obična djevojka, živjela obično, a onda, nakon napada, morala sam napustiti školu, svi moji snovi bili su uništeni", kaže.

Njihova lica i tijela puna su ožiljaka. Dok hrabro i sa samopouzdanjem koračaju modnom pistom, odlučno se bore da spriječe nove žrtve. 

"Ono što društvo, što drugi misle o nama, nije nam važno. Jedino je važno što same mislimo o sebi", ističu. 

Vlastitim primjerima žele podignuti svijest o tome da se u Indiji žene i dalje brutalno kažnjavaju. Počinitelji su najčešće članovi njihovih obitelji i partneri. Malobrojne napad prijave, a gotovo u pravilu su stigmatizirane i izolirane.  

"Ako muškarac nešto može, zašto i žena ne bi mogla? Žene se moraju zauzeti za svoja prava. Ja ne želim poštovanje, nego ravnopravnost, za to se borimo", naglašava Laxmi.  

Zahvaljujući njoj u Indiji je prije pet godina postrožena prodaja kiseline i povećana je naknada žrtvama. 

U povodu Dana žena na nasilje u obitelji i seksualno zlostavljanje te diskriminaciju prosvjedom upozoravaju Indijke u glavnom gradu.

Nasilje nad ženama u Indiji je u porastu unatoč pooštrenim zakonima.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka