Uskrs radio ljubuski2xl

Mjere za blokirane - najavljen otpis dugova najugroženijima

Mjere za blokirane - najavljen otpis dugova najugroženijima

Vlada će u idućih nekoliko tjedana pripremiti zakonske izmjene i mjere za pomoć blokiranim građanima, kojih je više od 300 tisuća. Za najugroženije planira se otpis dugova, poticanje privatnih vjerovnika da otpuste određena potraživanja te pojednostavnjenje provedbe stečaja za pojedine kategorije građana, najavio je premijer Andrej Plenković"Ništa se ne može promijeniti retroaktivno, ali možemo sa jednim setom mjera probati olakšati našim građanima koji su, ponavljam, neki od njih ili određeni postotak njih, ne svojom krivnjom ušli u poteškoće. Drugi možda i ne pripadaju toj kategoriji. Ali, u isto vrijeme potrebno je napraviti jednu mjeru kako bi se otkočio taj poprilično veliki teret", a mora se misliti i na vjerovnike, poručio je ministar financija Zdravko Marić. 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je u Saboru mjere koje Vlada namjerava poduzeti kako bi olakšala situaciju građanima u blokadi. Prvom mjerom država će otpisati dio svojih potraživanja prema određenim skupinama građana. Na tome radi Ministarstvo financija koje će utvrditi koje su to kategorije građana i koji su iznosi, rekao je. Drugom mjerom, dodaje, žele se potaknuti oni vjerovnici poput teleoperatera i veći sustavi koji također imaju skupine građana pod ovrhom, da i oni otpuste određeni dio svojih potraživanja. Na taj bismo način mi njima umanjili poreznu osnovicu za iznos duga koji otpišu, istaknuo je Bošnjaković. 


"Ovršni zakon neće riješiti ništa, ljudima treba dati posao"

Treća mjera, kaže Bošnjaković, odnosi se na Zakon o osobnom stečaju potrošača, koji nam baš ne funkcionira i nije pokazao neke rezultate.
Radimo na izmjenama tog zakona kako bismo projektirali jednu vrstu ubrzanog stečaja potrošača, da se provede u kraćem razdoblju za one kategorije potrošača koji su zaduženi i blokirani do 20.000 kuna, a blokada traje dulje od tri godine, na način da se njima u ubrzanom stečajnom postupku omogući deblokada i novi početak, naglasio je.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka