Plenković: Generalni je smjer da se ide s ratifikacijom

Plenković: Generalni je smjer da se ide s ratifikacijom

Završen je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije, a koja bi se uskoro trebala naći na Vladinoj sjednici i u Hrvatskom saboru.Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković se nakon sastanka obratio novinarima. "Danas smo raspravili ključne političke aktualne teme. Posebno smo stavili u fokus dokument koje je vijeće predvođeno s akademikom Kusićem predstavilo Vladi i izvijestili da će ono biti upućeno nadležnim resorima. Potom smo temeljito raspravili konvenciju Vijeća Europe o zaštiti žena i nasilja u obitelji. Ministrica Murganić i ja objasnili smo cijeli proces koji je trajao posljednjih desetak godina. Činjenica je da smo prošle godine uvrstili prijedlog zakona koji bi potvrdio ovu konvenciju. Činjenica je da je provedena javna rasprava. S te strane smo u jednoj otvorenoj raspravi većini kolegica i kolega u tijelima HDZ-a otklonili neke strahove i neke nedoumice koji se ponajviše javljaju kod dijela aktivista, a koji je gledaju iz kuta takozvane rodne ideologije", rekao je premijer Plenković

"Meritum konvencije je da je ona napravljena kako bi se na sveobuhvatniji način i na višoj razini zaštitile žene i spriječilo nasilje u obitelji. Isto tako, jasno smo potvrdili da preuzimanje ove konvencije u naš javni poredak ne znači bilo kakvu obvezu priznavanja istospolnih brakova kao i nekih drugih tema koje su dotaknute u komunikaciji u javnom prostoru. Zadovoljan sam s današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika isto tako zadovoljna", naglasio je premijer u obraćanju novinarima.

"Ministarstvo obitelji je već pripremilo određeni tekst oko rezervi, koje se odnose na financijske aspekte, dodatno ćemo raspraviti o interpretativnim izjavama koje bi dodatno pojasnile stav Hrvatske. Te interpretativne izjave bit će nešto drugačije od onih koje je imala Poljska", istaknuo je.

"Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikom većinom prihvaćen, bilo je nekoliko kolega koji su imali različit stav, ali to je normalna stvar u HDZ-u, nema nikakvih dramatičnih turbulencija. Oko nekih se tema možda razlikujemo u pristupu. Ja od svih kolega u sadržajnom smislu nisam čuo nijedan konkretan aspekt bilo kojeg članka konvencije koji bi mogao biti problematičan. Cijelo vrijeme smo u ozračju nečega što bi moglo biti skriveno, ali ne mogu uočiti da je bilo tko od kolega argumentirao nešto što bi predstavljalo alarmno zvono", zaključio je Plenković.

Stier poslao pismo Predsjedništvu HDZ-a
 
Danas je politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, koji je na službenom putu u Argentini, članovima Predsjedništva HDZ-a poslao pismo u kojem kaže da je neodgovorno i štetno od zastupnika HDZ-a tražiti da glasuju za Istanbulsku konvenciju. Piše i kako je deplasirano da se protivnicima Konvencije govori da je nisu pročitali ili da nisu dovoljno pametni pa je nisu razumjeli.                                         

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je prije sastanka rekao kako "nema pojma" o pismu političkog tajnika Davora Ive Stiera u kojem je izrazio neslaganje s planiranom ratifikacijom Istanbulske konvencije rekavši kako nije niti znao da je išao u Argentinu.

"Nemam pojma, nisam ni znao da je išao u Argentinu. Da mi se javio bio bih mu rekao da se vrati", rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se raspravlja o Istanbulskoj konvenciji.  

Milijan Brkić novinarima je prije sastanka kazao da se ne treba brinuti o opstojnosti HDZ-a jer je demokratska stranka. Vezano uz konvenciju istaknuo je kako nitko na političkoj sceni nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja. Što se njega tiče, smatra da se trebaju postrožiti sve sankcije do rigoroznih mjera kako bi se zaštitile žrtve nasilja i posebice žene koje su najranjivije kategorije.
 
Potpredsjednica HDZ-a i europarlamentarka Ivana Maletić također prije sastanka rekla je kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća očekuje kvalitetnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji istaknuvši kako njezin stav nije potpuno protiv "ali je u velikoj mjeri protiv". Upitala se zašto je konvencija za definiciju roda uzela potpuno nešto drugo nego je to u međunarodno priznatoj definiciji roda tj. da je identičan spolu.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka