General Gotovina 23 godine nakon Oluje: ‘Domovinski rat je temelj ove države, danas se osjećam sigurno i mirno’

General Gotovina 23 godine nakon Oluje: ‘Domovinski rat je temelj ove države, danas se osjećam sigurno i mirno’

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, priopćio je Ured predsjednice, prenio je RTL.

(FOTO) Predsjednica u Kninu odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača: ‘Ovo je priznanje i za borbu za istinu o Domovinskom ratu u Haagu’

Na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OSRH.

Tom je prilikom RTL-ov reporter Zoltan Kabok danas u Kninu razgovarao s umirovljenim generalom Gotovinom.

Kako se osjećate na kninskoj tvrđavi nakon pune 23. godine od provedbe Oluje?

Osjećam se mirno, slobodno i sigurno. Baš kao i svaki čovjek koji živi u našoj domovini.

Oluja je temelj budućnosti hrvatske države…

Domovinski rat je temelj ove države jer su u njemu stvorene pretpostavke sigurnosti i sloboda koje danas imamo, a sloboda je disciplina, sloboda je odgovornost.

Neka mi bude dopuštena osobnost u ovom razgovoru. Podsjetit ću vas na jedan događaj. Bilo je to 1997. kad smo bili u Vlaku slobode za Vukovar. Vlak je kamenovan, a tada ste mi u razgovoru rekli “ako vrhovni zapovjednik izda zapovijed, mi ćemo ovo brzo riješiti”… Je li Oluja bila temelj i te priče?

Sigurno da je tako. Tu treba ubrojiti i sve operacije prije Oluje koje su bile pretpostavke za mir na ovim prostorima, a to je potvrđeno i Daytonskim sporazumom.

Izvor: narod.hr/rtl.hr

na vrh članka