Petrich: Kosovski problem riješiti korekcijom granica, ali da tim putem ne krenu drugi

Petrich: Kosovski problem riješiti korekcijom granica, ali da tim putem ne krenu drugi

Austrijski diplomat Wolfgang Petrich, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra da treba pristati na mijenjanje granica kako bi se riješio kosovski problem.

U razgovoru za Blic, ovaj diplomata ne koristi ni termin podjela ni razgraničenje, ali, kako kaže, to bi bila “administrativna kozmetička korekcija”, te pojašnjava zašto se za takvo rješenje zalaže.

“Ako do toga uopće dođe riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi utjecale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice”, navodi Petrich.

Prema njegovom objašnjenju, “kozmetička korekcija” kroz nekoliko sela neće imati negativan “domino efekat” na ostale države u regiji i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba.

Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrich predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OESS potpiše deklaracija kako “nitko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo iznijeti slične dogovore”.

“Radilo bi se, ako uopće dođe do toga, o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi utjecale na manji broj sela u okolici Bujanovca i Kosovske Mitrovice. To neće mijenjati etničku strukturu bilo koje države, te stoga neće biti mjesta negativnim efektima. U pitanju je ”novi realizam” Balkana…”navodi Petrich.

Zato kaže da treba podržati dogovor na liniji Thaci-Vučić.

“Bolno sam svjestan, to je razočaranje za nas stare ”balkanske kuke”. Ali hej, vremena se mijenjaju – napisao je prvobitno Petrich kao odgovor na članak američkog političkog analitičara Danijela Serwera, koji se usprotivio podjeli navodeći da bi takav potez doveo do niza negativnih efekata.

Petrich je, objašnjavajući svoje prvobitno iznijete stavove precizirao za Blic da vjeruje da je krajnje vrijeme da se finaliziraju međusobno prihvatljivo rješenje, posebno kako bi se podržali etnički Srbi na Kosovu, s obje strane Ibra.

“Čak i nakon manjih korekcija Kosovo bi, kao i Srbija, ostale multietničke države s jednakim pravima i odgovornostima. Dugo sam se zalagao kao stvar principa za prihvaćanje svih postojećih granica, i dalje se zalažem. Ali, u rijetkim prilikama treba razmisliti dva puta”, kaže nekadašnji austrijski veleposlanik u Beogradu, aludirajuci da bi se u slučaju “podjele” u stvari radilo o “manjim administrativnim korekcijama”.

Naglašava da bi međunarodna zajednica (UN, OESS i ponajviše EU), morale pomoći da se napiše sveobuhvatni sporazum po najvišim europskim standardima u kojem bi se jasno stavilo do znanja da takve administrativne korekcije praktično važe samo za Kosovo.

Petrich kaže da je svjestan da je u pitanju veoma osjetljiv i nov pristup ali i da Balkan mora ići naprijed, te podsjeća da je predsjednik Aleksandar Vučić svoju političku karijeru vezao za uspješan put Srbije u EU, kao i Hashim Thaci.

Tek onda kada kosovsko pitanje bude riješeno, napominje Petrich, svjestan da taj prijedlog ima određene zamke, Srbija će moći, kao i Kosovo, ići dalje i pokrenuti stvarne izazove današnjice i sutrašnjice.

“Ništa ne bi bilo važnije nego vidjeti narode bivše Jugoslavije i Albanije kao multietničke i demokratske države s posebnom pažnjom ka svakoj etničkoj manjini, bez obzira u kojoj državi, da se, bolje prije nego kasnije, pridruže EU. Iskreno se nadam da ću vidjeti da se to dogodi za vrijeme mog života. To je moja osobna motivacija za ovaj prijedlog”, zaključio je Petrich.

Izvor: HMS

na vrh članka