Hrvatsko svetište Gospe od Stomorije – burna povijest i jedinstveni Biblijski vrt

Hrvatsko svetište Gospe od Stomorije – burna povijest i jedinstveni Biblijski vrt

Ponad Kaštela i prekrasnog zaljeva, nekadašnjeg turističkog bisera poznatog po elitnom turizmu još od 1909. godine pa sve do devastacije zaljeva u komunističkoj Jugoslaviji, smjestilo se drevno prasvetište Hrvata – Gospa od Stomorije.

U svetištu se nalazi i jedinstveni Biblijski vrt.

Na južnim padinama Kozjaka, između brda i mora, između planinskog grebena i pitome obale Kaštelanskog zaljeva, sačuvan je prirodni rezervat – Stomorija.
Kaštelansko polje, zaštićeno Kozjakom od vjetrova sa sjevera, a izloženo suncu juga, podneblje je sa dahom mora i soli Mediterana. Ljube se tradicionalni dalmatinski kontrasti, kamenjar i škrta zemlja, makija i drača, loza i maslina, smokva i brnistra do mora.

Kratka povijest Gospe od Stomorija

Utemeljenje svetišta u potkozjačkom naselju Špiljan Crkva sv. Marije od Špiljana, odnosno današnje Gospe Stomorije (Svete Marije)  ponad Kaštela, u svome prvotnome obliku sagrađena je još godine 1189. godine kao župna crkva nekadašnjeg potkozjačkog naselja Špiljan, koje se protezalo od Raduna na istoku do Česminovca na zapadu.

Vjerojatno je podignuta na temeljima još starije crkve.

Za podizanje crkve s Gospinim titularom u ovome starohrvatskom potkozjačkom naselju bili su zaslužni domaći plemenitaši (didići), koji su zauzetošću za neprolazno obilježili i svoje zemno trajanje. U osnivačkoj ispravi vidimo da su ustupili vlastita materijalna dobra u korist novopodignute župne crkve, koju su istodobno utvrdili kao beneficij.

Ustaljeni način života stanovnika u potkozjačkim naseljima često su remetili ratovi, poput onih između Splita i Trogira zbog prisvajanja Kaštelanskog polja u svoj komunalni teritorij, ili upada Mongola 1242. godine. Nakon pada Bosne godine 1463. Provale Turaka sve su učestalije na ovom području. Prvi njihov upad na današnji kaštelanski prostor zabilježen je 1471. godine. Sljedećih 177 godina (do Kandijskog rata) ovaj je prostor bio izložen turskom pustošenju i pljačkanju, strahu i neizvjesnosti: osvetama, odvođenjem u ropstvo, otkupima zarobljenika, životom na rubu egzistencije, glađu, siromaštvom, junaštvom, migracijama itd.

Svetište je obnovljeno tek nakon završetka Kandijskog rata godine 1669., kada je prestala neposredna turska opasnost za kaštelansko područje.

Jedinstveni Biblijski vrt

Na kraju 20. st., u vremenu kad su biblijske poruke izgledale daleke i upitne, Dalmaciju posjećuje Sveti Otac – Ivan Pavao II. Znakovitošću ovog posjeta i veličinom njegova blagoslova ostvaruje se prelijepa ideja i osniva se Biblijski vrt Gospe od Stomorije, u još uvijek očuvanom zapadnom dijelu Kaštelanskog polja.

Profesorica Ivna Bučan stvorila rajski vrt u Kaštel Lukšiću, iz kojeg nesebično i zarazno godinama prenosi ljubav prema prirodi na kaštelansku djecu. Spoznaja vrijednosti prirode pulsira iz tog epicentra i širi se lijepom našom.

I tako jednoga dana, u praskozorje dolaska Svetog Oca Pape u Hrvatsku, nemirni duh profesorice koja je život posvetila prirodi, družeći se u Stomoriji sa maslinom, mirtom i judinim drvom, prosto je uskliknuo: Bože moj, pa ovo jest Biblijski vrt.
Kao lavina ta se ideja zakotrljala padinama Kozjaka, spoznaja je pala na plodno tlo, i evo, danas je Biblijski vrt duboko pustio svoje korijenje u Stomoriji.

Osnovana je Udruga Biblijski vrt, izrađeni su projekti, udružena je energija, znanje, sredstva.

Biblijski vrt je zamišljen kao prostor u kojem bi uspijevale biljke spomenute u biblijskim zapisima. To je ujedno mjesto suživota duhovnosti i prirode, mjesto na kojem gradski čovjek može naći duhovni mir ali i odmor od gradske vreve. Ovdje se može zdravo disati, čuli pjev ptice, osjetiti treptaj lista na vjetru.

Područje Biblijskog vrta sačinjavaju: pristupni plato, crkva Gospe od Stomorije, potok, Jidro i Gospina njiva.
Pristupni plato je predvorje Biblijskog vrta. Posjetitelja, koji makadamskom cestom stiže iz smjera Kaštel Novog, na pristupnom platou dočeka prva informacija o mjestu gdje je stigao: na spomen kamenit, monolitu prirodne forme, ispisan je tekst:

NA SPOMEN DRUGOG DOŠAŠĆA SVETOGA OCA IVANA PAVLA II
HRVATSKOJ
ZASNOVASMO BIBLIJSKI VRT
U STOMORIJI NAD ZALJEVOM
PUČANI KAŠTELA
27. RUJNA 1998.

Izvor: narod.hr/kastela.org

Video sadržaj

na vrh članka