Uhićen zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji

Uhićen zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji


Kruševljanin Bratislav Živković, poznat kao zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji, uhićen je zbog osnovane sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u inozemstvu, objavio je danas “Radio Slobodna Europa”, pozivajući se na Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Srbije.

U odgovoru MUP-a Srbije dostavljenom ovoj medijskoj kući navodi se da su pripadnici policije, po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, uhitili Živkovića “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi”.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz kaznenu prijavu biti priveden nadležnom tužiteljstvu, navodi se u odgovoru MUP-a Srbije.

“Radio Slobodna Europa” navodi da je Živković obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Izmjenama Kaznenog zakonika Srbije iz 2014. godine za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ukoliko pojedinac sudjeluje u oružanom sukobu u inozemstvu u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina. Za organiziranje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

/HMS/

na vrh članka