Cijelo Makarsko primorje sa zahvalnošću se sjeća fra Karla Jurišića

Cijelo Makarsko primorje sa zahvalnošću se sjeća fra Karla Jurišića

U crkvi sv. Nikole u Baškoj Vodi na dostojanstven je način obilježena stota obljetnica rođenja poznatog hrvatskog povjesničara, profesora, svećenika dr. fra Karla Jurišića. O njegovu životu od rođenja do službovanja govorio je njegov mlađi brat fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, a o prijateljstvu s fra Karlom njegov prijatelj iz Bosne prof. Fahrudin Hidanović.

Pozdravljajući sve nazočne uvod u obilježavanje obljetnice dao je mjesni župnik fra Petar Vrljičak, a u ime organizatora TZO Baška Voda sve ih je pozdravio direktor Ureda Ante Jurišić, te je na koncu sve začinjeno koncertom klape Basca.

- Moj stariji brat Karlo rođen je točno prije sto godina u Sarajevu jer mu je otac Ivan tamo bio na privremenom radu, ali je cijeli svoj mladenački vijek proveo u Baškoj Vodi gdje je završio Pučku školu, a franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju. Diplomirao je na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, a doktorirao na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1942. godine u crkvi sv. Nikole u Baškoj Vodi, gdje je postao župnikom nakon mučeničke smrti župnika fra Petra Paviše. 

Ratne i poslijeratne godine teške su bile za nas svećenike. Nakon što su komunisti ubili župnika Pavišu bilo je teško postaviti drugog mladog župnika u Bašku Vodu, pa se Provincija na koncu odlučila za baškovoškog svećenika fra Karla jer su njegova rodbina, rođaci i prijatelji u Baškoj Vodi, što su pretpostavili kao određenu sigurnost za župnika. Usprkos svemu u dva navrata je pokušan atentat na fra Karla, ali ga je spasio jedan mlađi komunist koji se odvažio i spriječio atentate od strane njegovih nadležnih. 

Rekao je“ pustite tog čovjeka na miru, nikome ništa zla nije napravio i ako ga dirnete imat će te posla samnom“, što je dokaz da u svim redovima ima poštenih ljudi.

Fra Karlo je bio župnik i u drugim podbiokovskim župama sve do preuzimanja katedre povijesti na Bogosloviji. Objavio je velik broj knjiga, časopisa, članaka i rasprava o povijesti hrvatskoga naroda, posebice Makarskoga primorja, a njegova knjiga „Katolička crkva na biokovsko – neretvanskom području u doba turske vladavine“, nezaobilazan je izvor za izučavanje povijesti tog vremena. 

Kao gvardijan samostana u Zaostrogu inicijator je podizanja spomenika fra Andriji Kačiću Miošiću ispred crkve u njegovom rodnom Bristu i osnovao njegov arhiv. Kao karakteran čovjek i uzoran svećenik, vrsni propovjednik i govornik uvijek je pomagao siromašnima i obespravljenima. Zbog njegova temperamentnog karaktera prijatelji i poznanici su mu dali nadimak
Žeravica na što se fra Karlo nije ljutio, a čak mu je bilo i simpatično.

Njegovi prijatelji suradnici, Baškovođani i cijelo Makarsko primorje sjećaju ga se sa zahvalnošću, rekao je u svome govoru mlađi fra Karlov brat fra Gabrijel – Hrvatin Jurišić.

- Nisam ni sanjao da ću rođenog “ bosanca“ pronaći u franjevačkom samostanu u Makarskoj i provesti s njim vrijeme godišnjih odmora u ugodnim razgovorima brišući prašinu s arhiviranih knjiga, a spojio nas je fra Petar Zlojutrić – Soljan, biskup iz Sofije, kojega fra Karlo spominje u jednom djelu, a taj biskup je rođen u istome mjestu kao ja u Župi Soli – Tuzla. Fra Karlo je bio most koji je povezivao dobro s dobrim i njegova sjena je uvijek pored mene, a naša komunikacija i česti zajednički rad
održavao nas je sve do zadnjih dana njegova života i nikada slike naših susreta u mojim sjećanjima neće izblijedjeti, rekao je prof. Fahrudin Hidanović u vrlo osjećajnom govoru.

Obilježavanje stote obljetnice rođenja fra Karla je okončano vrlo lijepim koncertom klape Basca, što je prepuna crkva nagradila dugotrajnim pljeskom, a na kraju svi su članovi klape u znak zahvale od fra Gabrijela na poklon dobili znanstveni Zbornik Kačić.

MISIJA / IVO SIKAVICA

na vrh članka