Finski ministar za HRT: Kad-tad stići će sljedeći veliki val migranata

Finski ministar za HRT: Kad-tad stići će sljedeći veliki val migranata

Premijer Andrej Plenković i šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić primili su finskog ministra vanjskih poslova Tima Soinija i u razgovoru s njim izrazili nadu da će odluka o pristupanju Hrvatske Schengenu biti donesena do početka 2020. Bilo je riječi i o situaciji u jugoistočnoj Europi te glavnim izazovima koji stoje pred Europskom unijom.

U razgovoru za HRT Soini je ponovio da Finska, kao i većina zemalja u Uniji, nije za prekrajanje granica i razmjenu teritorija na Balkanu te potvrdio finsku potporu, ako se ispune uvjeti, svim trima hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima - ulasku u Schengen, eurozonu i OECD. Pohvalio je hrvatsko čuvanje vanjske granice Unije.

Europske vanjske granice zaštićene su kako treba, to je veoma važno. Uvjeren sam da vaših 6500 graničnih policajaca obavlja svoju zadaću, to je iznimno važno, istaknuo je finski premijer.

Trenutnu situaciju u kojoj Finska, kao i druge europske zemlje bilježe smanjen priljev migranata i tražitelja azila nazvao je zatišjem pred buru. Očekuje da će kad-tad stići sljedeći veliki val za koji kaže da se Europa mora pripremiti.

Finska je primila više od 30.000 tražitelja azila, a svi su oni stigli preko Balkana, Njemačke i nordijskih država do Finske, potkrovlja Europe, stoga je jasno da je bilo mnogo krijumčarenja ljudima i raznih nezakonitih postupaka. Smatram da trebamo uvesti postupke koje omogućavaju ljudima u istinski teškoj situaciji da zatraže azil. Ekonomski migranti nisu u toj kategoriji. Upravo zato trebamo suradnju s Turskom, Egiptom i Libijom. Nužno je da Europska unija ima ujedinjen pristup tom problemu, inače nam se u samoj EU crno piše, rekao je Soini.

Izvor: HRT
na vrh članka