5. rujna 1847. Marija Jambrišak – hrvatska prosvjetiteljica, domoljub, pedagog i borac za prava žena na školovanje

5. rujna 1847. Marija Jambrišak – hrvatska prosvjetiteljica, domoljub, pedagog i borac za prava žena na školovanje

Marija Jambrišak zaslužna je za izgradnju prve državne ženske škole u Austro-Ugarskoj, te za brojne prosvjetiteljske poduhvate na dobrobit hrvatskog naroda.

 

Školovala se i na Bečkom pedagogiumu gdje je bila prva ženska studentica iz Hrvatske.

Marija Jambrišak se rodila na današnji dan 1847. godine u Karlovcu. Već se sa šest godina s obitelji seli u Zagreb, gdje ubrzo ostaje bez oca. Njena majka samostalno preuzima brigu oko uzdržavanja čitave obitelji, te se ta činjenica smatra glavnim razlogom Marijine kasnije borbe za obrazovanje žena.

Nakon završetka dvogodišnje učiteljske škole kod Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu 1863., učiteljsku praksu polazi u samostanu uršulinki u Varaždinu (1864.-1865.). Nakon položenog učiteljskog ispita (1866.) zapošljava se kao učiteljica u Krapini (1867.).

Školovala se i na Bečkom pedagogiumu gdje je bila prva ženska studentica iz Hrvatske. O njezinom interesu za školovanje puno govori i činjenica da se često odricala hrane i drugih osnovnih potreba kako bi nabavila udžbenike. Bila je istaknuta članica Hrvatskog pedagoško-književnog zbora i istaknuta članica Udruge učiteljica.

Napisala je i knjigu koja bi danas bila aktulanija nego ikada: ‘ O pristojnom vladanju u svim životnim prilikama’ – danas bi to nazvali bonton. Istupanjem na prvom učiteljskom saboru tražeći izjednačavanje plaća i uvjeta za učitelje i učiteljice, bila je prva žena u Hrvatskoj koja je javno istupila boreći se za ravnopravnost žena.

Zagovarala je prava žena u javnom životu, obrazovanju i školovanju, o čemu je i pisala u mnogobrojnim prilozima u listovima, časopisima i stručnoj literaturi, a bila je urednica časopisa Domaće ognjište. Najpoznatija djela: Znamenite žene iz priče i poviesti, I–III, 1885.; O ženskom uzgoju, 1892.; O pristojnom vladanju, 1895.

Malo je poznata činjenica da je godinu dana bila učiteljica Ivane Brlić-Mažuranić, te je svojim savjetima o pisanju uvelike utjecala na veliku spisateljicu.

Osnovala je i prvu državnu žensku školu u Austro-Ugarskoj, a koja i danas djeluje u Opatičkoj i nosi njeno ime – ‘Učenički dom Marija Jambrišak’.

Izvor: narod.hr/licegrada.hr

na vrh članka