I ‘brazilski Trump’, Bolsonaro, predstavnik suverene desnice nadmoćno vodi u anketama za predsjedničke izbore

I ‘brazilski Trump’, Bolsonaro, predstavnik suverene desnice nadmoćno vodi u anketama za predsjedničke izbore

Zastupnik suverene desnice Jair Bolsonaro nadmoćno vodi u anketama za prvi krug predsjedničkih izbora koji se 7. listopada održava u Brazilu, pokazuje prva anketa nakon poništenja kandidature bivšeg predsjednika Lule koji je sve dosad bio glavni favorit.

 

Bolsonara, velikog štovatelja vojne diktature (1964 – 85), sklonog političkoj nekorektnosti ipak čeka težak drugi krug ukoliko se ljevica ujedini.

Jair Bolsonaro u prvom krugu dobiva 22 posto glasova, a sredinom kolovoza ankete su mu davale 20 posto.

Marina Silva iz stranke Zelenih ostaje na 12 posto glasova i tako dijeli drugo mjesto s kandidatom lijevog centra Cirom Gomesom koji je dotad imao 9 posto, pokazuje anketa koju je za TV Globo proveo dnevnik O Estado de Sao Paulo.

Bivši predsjednik s ljevice Luiz Inacio Lula da Silva koji je od travnja u zatvoru zbog korupcije, vodio je u prošloj anketi Ibopea s 38 posto glasova, znatno ispred Bolsonara koji je imao 18 posto.

Visoki izborni sud je 1. rujna poništio kandidaturu Lule koji služi kaznu od više od 12 godina zatvora i naredio je njegovoj Radničkoj stranci da mu do 12. rujna pronađe zamjenu, inače će je isključiti iz utrke.

Margina pogrješke u anketi je 2 postotna boda, a provedena je na uzorku od 2.002 ispitanika.

Provedena je između 1. i 3. rujna dok je počinjalo televizijsko predstavljanje kandidata.

Izvor: Hina/sv

na vrh članka