Austrijski kancelar kaže da referendum o promjeni imena otvara put Makedoniji prema EU

Austrijski kancelar kaže da referendum o promjeni imena otvara put Makedoniji prema EU

Sporazum o imenu države s Grčkom koji Makedonci trebaju odobriti na referendumu 30. rujna pruža “pravu šansu” da ta država napreduje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, rekao je u petak u Skoplju austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je na zajedničkoj konferenciji za medije s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom pozvao Makedonce da izađu na glasanje te je naglasio kako EU neće biti potpuna dok joj se ne pridruže zemlje zapadnog Balkana – Makedonija, Srbija, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Nedugo prije puta iz Beča u Skoplje Kurz je u videu na svojoj Facebook stranici rekao kako bi “pozitivan rezultat bio dobar korak za državu i regiju i otvorio put prema EU”.

Tijekom vrhunca migrantske krize 2015. i 2016., kad je još bio ministar vanjskih poslova, Kurz je hvalio Makedoniju zbog zaustavljanja priljeva migranata te je pozivao EU da pomogne toj državi. Na izborima prošlog listopada Kurz je postao kancelar nakon protuimigrantske kampanje.

Kurz, čelnik države koja trenutno predsjeda Europskom unijom, jedan je od nekoliko čelnika koji je stao uz Zaeva i njegovog pokušaja da riješi dugotrajni sukob Skoplja i Atene oko imena Makedonija.

Atena zbog tog spora blokira makedonsko članstvo u NATO-u i približavanje EU-u. Kurzov posjet dio je niza diplomatskih aktivnosti uoči referenduma.

Dan ranije makedonsku prijestolnicu je posjetio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je također pozvao građane na glasovanje, a američki predsjednik Donald Trump je u čestitki povodom makedonskog Dana neovisnosti u subotu na stranicama američkog veleposlanstva u Skoplju pohvalio dogovor Zaeva i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa.

“Taj dogovor i makedonsko članstvo u NATO-u će pojačati sigurnost, stabilnost i blagostanje diljem cijele regije. Sjedinjene Države su spremne podržati Makedoniju, posebice oko nadolazećih razgovora o vašem članstvu u NATO-u”, stoji u Trumpovoj poruci objavljenoj na stranicama veleposlanstva.

Makedoniju će u subotu posjetiti njemačka kancelarka Angela Merkel za koju se očekuje da će poslati sličnu poruku, a idući tjedan u tu zemlju stiže senator Ron Johnson, čelnik senatskog Odbora domovinske sigurnosti.

Atena je od Skoplja tražila da promijeni ime države tako da mu doda zemljopisni atribut kako bi bilo različito od povijesne grčke pokrajine istog imena. Skoplje će za promjenu imena u “Sjeverna Makedonija” morati mijenjati svoj ustav.

Nakon dogovora u lipnju Grčka je ukinula svoj veto na makedonsko članstvo u NATO-u, no ratificirati će sporazum o članstvu tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i promjenom ustava.

Izvor: Hina/nb

na vrh članka