Kriptovalute su pale i mnogi su izgubili novce. Što sada?

Kriptovalute su pale i mnogi su izgubili novce. Što sada?

Prošle su zime cijene kriptovaluta na burzi vrtoglavo porasle, što je potaklo mnoge ulagače da prebace svoju ušteđevinu u jednu od kriptovaluta. U međuvremenu je njihova vrijednost na burzi pala i ulagači su se našli u velikim problemima, piše CNBC.

Kad je 28-godišnji Pete Roberts iz Nottinghama prebacio svoju ušteđevinu od 23.000 dolara u kriptovalutu, u vrijeme dok je njena vrijednost bila na vrhuncu, nije ni slutio što će se dogoditi osam mjeseci kasnije - ušteđevina od 23.000 dolara sad vrijedi tek 4000. Pete je jedan od brojnih investitora koje je boom na tržištu kriptovaluta natjerao na tako rizičan, a i pomalo nepromišljen, potez. Kriptovalute su već prolazile kroz uspone i padove i uvijek se iznova oporavljale, ali čini se da bi ova kriza mogla ostaviti dugotrajnije posljedice zbog izuzetno velikog broja prosječnih građana koji su prošle godine ulagali u kriptovalute, što bi ih sad moglo dovesti u financijske probleme zbog pada vrijednosti tih valuta.

Rast popularnosti kriptovaluta na burzi

Teško je sa sigurnošću reći koji je točan broj investitora čija kriptoimovina danas vrijedi manje od novca koji su u nju uložili. Ali zanimljiv je podatak da je broj investitora u kriptovalute tijekom posljednje dvije godine porastao više nego u čitavih devet godina njihova postojanja. Broj klijenata najveće brokerske kuće za kriptovalute u Americi, Coinbasea, gotovo se udvostručio u razdoblju između listopada 2017. i ožujka 2018. godine. Većina novih klijenata Coinbasea sigurno je u minusu ako su kriptovalute kupili ili u njih ulagali u posljednjih devet mjeseci.

Krizu na burzi kriptovaluta posebno bi mogli osjetiti investitori u Japanu i Južnoj Koreji, koji su u posao ulazili s malo znanja i još manje iskustva. Južna Koreja otvorila je mjenjačnice za kriptovalute kako bi olakšala posao investitorima koji ne žele obavljati posao online. Jedna je od tih mjenjačnica, Coinone, prošlog tjedna zabilježila samo jednog posjetitelja u dva sata radnog vremena. Zaposlenik mjenjačnice smanjen interes za kriptovalute povezuje s padom njihove vrijednosti, koji je toliki da je mnoge doveo do očaja.

Teške posljedice kraha kriptovaluta

Investitorima najčešće smetaju drugi oblici virtualnih valuta, takozvani "alt coinovi", koje su poduzetnici prodavali na inicijalnim ponudama i koji su namijenjeni plaćanju novih softvera koje su oni trebali tek stvoriti.

Nažalost, nijedna kompanija nije zaista isporučila dogovoren softver, a tokeni su postali bezvrijedni. Takve su okolnosti dovele do toga da većina investitora više ne želi ulagati u kriptovalute zbog specifičnih, i najčešće iznimno riskantnih, uvjeta na burzi kriptovaluta.

Pete Roberts, britanski investitor s početka naše priče, još uvijek čuva svoje tokene ne bi li mogao nastaviti poslovati s njima ako se situacija na burzi kriptovaluta promijeni. No, više u njih ne ulaže. Rizik u koji je nepromišljeno ušao prošle godine lekcija mu je za ubuduće, a cijenu svoje brzopletosti vjerojatno će plaćati još nekoliko godina, piše CNBC.

Izvor: Index.hr

na vrh članka