Biskup Vukšić: 'Što je s našim nasljedovanjem Gospe Majke?'

Biskup Vukšić: 'Što je s našim nasljedovanjem Gospe Majke?'

Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je 8. rujna svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem i don Rankom Vidovićem, župnikom župe Gospe od Otoka i solinskim dekanom.

Na početku propovijedi biskup Vukšić istaknuo je kako blagdan rođenja BDM izvrsno uvodi ali i sažima ono što se ima dogoditi na Nacionalnom susretu obitelji u Solinu sljedećega vikenda. Porod i rođenje je najveći mogući blagoslovljeni trenutak u životu svake obitelji. Rođenje je početak svih blagoslova. Blažena Djevica Marija je zornica našega spasenja, duša ljudskih nada. Rođenje Gospino početak je dolaska na ovaj svijet Isusa Krista, najava rođenja koje će se dogodi a po kojemu će Spasitelj doći na ovaj svijet. Radujmo se jer se od nje rodilo Sunce Pravde, Krist Gospodin, kazao je biskup Vukšić, dodavši da ti stihovi nisu samo lijepi pjesnički izričaji ljudske pobožnosti nego oni izriču istine naše vjere (Marijino bezgrešno začeće, svetost, njezinu ulogu u povijesti spasenja, bogomaterinstvo, uznesenje na nebo).

Podsjetio je da se blagdani svetaca slave na dan njihove smrti osim u tri slučaja u katoličkom kalendaru, kad se obilježava i proslavlja zemaljsko rođenje: Božić - Isusovo rođenje, rođenje Ivana Krstitelja i rođenje BDM. 
„Crkva blagdanom rođenja BDM želi naglasiti dostojanstvo rođenja ne samo iz demografskih motiva nego zbog toga što su otac i majka u trenutku stvaranja novoga života najsličniji Bogu. Surađujući s Bogom Stvoriteljem donose nova stvorenja, slike i prilike Božje i tako ukrašavaju i vezu goblen ovoga svijeta", kazao je mons. Vukšić.

U vjerskom pogledu, nastavio je propovjednik, rođenje BDM je zora našega spasenja, zvijezda zornica koja rađa Sunce Pravde, koje obasjava sve puteve. Zvijezda zornica svojim rođenjem najavljuje rođenje Spasitelja. Njezina uloga u povijesti spasenja je Majka Božja, rođena je da rodi Spasitelja i da pokaže kako treba rađati surađujući s Bogom Stvoriteljem. 

„Stoga ovaj blagdan nije samo spomen i zahvala Gospi za ono što je učinila nego i obveza za sve nas da se Gospin primjer nasljeduje. Nije moguće na autentičan način nasljedovati i častiti bilo kojega sveca, a odustati ili unaprijed ne željeti nasljedovati njegov primjer. Ne može se biti autentični kršćanin ako se ne želi nasljedovati Gospin primjer rađanja. Rođenjem započinje blagoslov obitelji, Crkve i hrvatskog naroda. Tamo gdje rođenje izostaje, proporcionalno se smanjuje snaga blagoslova i u narodu i u mjestu i u općini i u Crkvi. 

Kao Crkva i kao hrvatski narod danas na blagdan rođenja BDM ne možemo a da ne postavimo pitanje što je s nasljedovanjem naše Crkve", upitao je mons. Vukšić te dodao da je hrvatski narod kao malo koji drugi narod nazvan marijanskim narodom. U tom je svjetlu ponovno upitao: „Što je s našim nasljedovanjem Gospe Majke, nasljedovanjem sadržaja blagdana rođenja BDM?" 

Podsjetio je kako je u prošloj 2017. godini u Hrvatskoj (oko 17.614) i BiH (oko 2290) bilo oko 20.000 više smrti negoli rođenja. To je ozbiljno pitanje, ozbiljno stanje društva, duhovnosti, življenja bračnoga morala, ozbiljno pitanje koji dovodi u pitanje smisao marijanskog naroda. Još uvijek je mnogo lijepih primjera župa, mjesta i općina kao što je Solin, u kojoj je mnogo više rođenih nego umrlih. 

Opća situacija ne podudara se s ovim malim otocima lijepoga i svijetloga. Naglasio je da nije zadaća Crkve niti propovjednika vršiti nasilje nad ičijom savješću ali je zadaća postavljati također i ozbiljna pitanja i čuvati se brzih i nepromišljenih odgovora. Na kraju propovijedi podsjetio je na riječi jednoga filozofa da je u poplavi biranja najljepših žena najljepša trudna žena. Ona je najkristolikija i najsličnija Gospi, zaključio je mons. Vukšić.

Na kraju mise nadbiskup Barišić pozvao je sve na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji predstavivši cjeloviti program od 10. do 16. rujna u Splitu i Solinu.

MISIJA / IKA 

na vrh članka