Uskrs radio ljubuski2xl

Španjolci prosvjeduju protiv nezavisnosti Katalonije

Španjolci prosvjeduju protiv nezavisnosti Katalonije
Nekoliko tisuća ljudi izašlo je u prosvjednu šetnju u Barceloni zalažući se za nacionalno jedinstvo i protiv separatističkog pokreta u Kataloniji.
 
Demonstranti su glasno pozdravljali pri prolasku pored balkona na kojima su istaknute španjolske zastave. Ovo okupljanje održava se dva dana pred katalonski regionalni praznik zvan "La Diada" koji su proteklih godina sepratisti pretvorili u velike skupove u prilog odvajanja Katalonije od ostatka Španjolske.
 
Neki od demonstranata danas koji su za jedinstvenu Španjolsku nosili su postere s pozivima "Diada za sve", ukazujući na, kako smatraju, isključenje onih koji nisu separatisti, iz javne proslave. Vlada Katalonije koju predvode separatisti vrši pritisak na središnje vlasti zemlje da dozvole održavanje referenduma o odvajanju.
 
Nedozvoljen referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. listopada 2017. godine, a katalonski parlament je 27. listopada proglasio nezavisnost. Vlada tadašnjeg premijera Španjolske Mariana Rajoya smijenila je potom regionalnu vlast Katalonije i uvela direktnu državnu upravu, ali su na izborima za regionalni parlament 21. prosinca ipak ponovo pobijedile pristalice nezavisnosti.
 
Novi katalonski vođa Kim Tora vatreni je nacionalist i zalaže se za ponovni referendum o nezavisnosti te oblasti.
 
Izvor: Bljesak.info
na vrh članka