Turska nastavlja s ''čišćenjem''

Turska nastavlja s ''čišćenjem''

Turske vlasti uhitile su 48 pripadnika vojske i još osam osoba zbog navodnih veza s imamom Fetullahom Gulenom koji živi u SAD-u i koga vlasti smatraju organizatorom pokušaja vojnog udara 2016. godine, prenosi Reuters.

Uhićeni su bili među 89 osoba za koje je određen pritvor. U pokušaju državnog udara u srpnju 2016. godine poginulo je više od 250 civila. Gulen poriče bilo kakvu povezanost s tim događajem. U Turskoj je, otkako se desio pokušaj puča, uhićeno 160.000 osoba i otpušteno skoro isti broj državnih službenika, objavljeno je u ožujku iz ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN).

Od ukupnog broja, više od 50.000 osoba je formalno optuženo i zadržano u zatvoru tijekom suđenja. Zapadni saveznici Turske kritizirali su akcije uhićenja koje su se odvijale za vrijeme izvanrednog stanja u toj zemlji. Izvandredno stanje uvedeno je ubrzo nakon pokušaja državnog udara i ostalo na snazi do srpnja 2018. godine.

Erdoganovi kritičari ga optužuju da je koristio neuspješan puč kao izgovor da se obračuna s disidentima. Iz Turske tvrde kako je poduzimanje tih mjera bilo potrebno za borbu protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka