Predsjednica: ‘Pitanja o radikalnom nacionalizmu čine me bijesnom, desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo’

Predsjednica: ‘Pitanja o radikalnom nacionalizmu čine me bijesnom, desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je intervju za bečki dnevnik Kleine Zeitung.

Pod naslovom „Europa je bila previše opuštena i previše naivna“, intervju je objavljen u vrijeme posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, a predsjednica je odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svjetskome nogometnom prvenstvu te svojemu odrastanju u komunizmu.

“Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje”, kazala je predsjednica.

Svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu predsjednica je objasnila svojim nedavnim razgovorom s “hrvatskim muftijom”, prenosi Novi list.

“Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen”, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi, predsjednica odgovara da se „društva brane od opasnosti izvana”. “Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama”, kazala je, uz ostalo.

Pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj ponukalo ju je da odgovori kako je takva pitanja “čine bijesnom”.

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je.

Na pitanje o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, predsjednica je odgovorila da ih ne može osuditi.

“Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, kazala je predsjednica, i dodala: „Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Izvor: narod.hr/N1

na vrh članka