Srpski političari ‘nepoželjne osobe’ u Kanadi i SAD-u: Zašto nisu na popisu nepoželjnih u Hrvatskoj?

Srpski političari ‘nepoželjne osobe’ u Kanadi i SAD-u: Zašto nisu na popisu nepoželjnih u Hrvatskoj?

Svojevremeno je velik broj država nametnuo ograničenja Srbiji koja su se ticala njenih političara koji su bili dio genocidnog režima Slobodana Miloševića: Dužnosnicima njegove vlade i osobama povezanim s njom je tako bio zabranjen ulazak u velik broj svjetskih država, kao i brojnim profesionalnim vojnicima i sudionicima okupacije.

U međuvremenu su, nakon smjene Miloševića i dolaska demokratskih snaga (Đinđić) na vlast ta ograničenja ukinuta u većini država, no ponegdje su i ostala na snazi. Paradoks je u tome što se u međuvremenu Miloševićev režim vratio na vlast, samo bez Miloševića: Danas u parlamentu Srbije sjedi ratni zločinac Vojislav Šešelj, predsjednik države je njegova desna ruka iz rata, a ministar vanjskih poslova u vladi i potpredsjednik iste je desna ruka Slobodana Miloševića iz rata, “Mali Sloba” Ivica Dačić, koji ga je i naslijedio na mjestu čelnika genocidne i antifašističke “Socijalističke partije Srbije”. Jedan drugi ministar u vladi Srbije, nacional-komunist Vulin, je pak bio desna ruka supruge Slobodana Miloševića, zloglasne srpske Lady Macbeth, Mire Marković. Bivši predsjednik Srbije Toma “Grobar” Nikolić je sudjelovao u okupaciji Hrvatske i uz njega se vežu optužbe za ubojstva civila.

Zabranjen ulaz svima koji su bili dio režima

Od onih država koje još uvijek imaju crnu listu na snazi, onu koja je važila do 2000. u velikom broju država, valja spomenuti Kanadu. Tamo je pristup zabranjen svima koji su od veljače 1998. do listopada 2000. bili u vladi Srbije, potom na one koji su u istom razdoblju bili u diplomaciji, pravosuđu, vojsci i policiji. Sucima, policajcima, časnicima, veleposlanicima – ukratko, Kanada ima zakonprema kojem nitko tko je bio dio državnog aparata Srbije devedesetih ne smije ući u zemlju.

Kanada je učinkovito provela lustraciju Srbije, odnosno njenu denacifikaciju: Mi smo se, na žalost, ograničili na to da zabranimo ulazak Vulinu, i to tek nakon što je više puta sred Hrvatske grubo izvrijeđao državu i njene institucije, a neki gradovi su na jedvite jade nakon prosvjeda umirovljenih branitelja otkazali i nastup jednom pjevaču koji je za rata zabavljao okupatore, što je izazvalo negativne reakcije kod tradicionalno prosrpski orijentirane “hrvatske” ljevice kojoj je vjerojatno promakla vijest da se izraelski državni radio ispričao ovih dana što je uopće emitirao Wagnerovo djelo, jer je Wagner u Izraelu proskribiran kao autor kojeg su voljeli slušati nacisti. Iako je umro davno prije pojave nacizma.

Konkretno, od onih kojima je uzalak u Kanadu zabranjen, odnosno nalaze se na crnoj listi, treba spomenuti bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, te trenutne guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, a – zanimljivo – i veleposlanika Srbije u SAD Đerđa Matkovića. To, naravno, diplomatima poput Matkovića bitno otežava posao.

Ta zabrana ne obuhvaća šefa srpske diplomacije Ivicu Dačića jer on devedesetih nije obnašao niti jednu državnu dužnost – bio je stranački kadar. Isto važi i za Aleksandra Vučića. No bivši ministar vanjskih poslova SFRJ Živadin Jovanović također ne smije u Kanadu, iako je tamo bio vicekonzul još 1970. godine.

“Politika koja nije upamćena po dobrom”

On je za “Blic” rekao, “Moje prvo službovanje je bilo u Kanadi 1970. godine, bio sam vicekonzul u Torontu. Volim tu zemlju i taj narod, čudi me da po inerciji robuju predrasudama, prevladanim metodama i politici koja nije ostala upamćena po dobrom. A to je politika jednostranog kažnjavanja, i volio bih da moja Kanada prihvati modernije i principijelne stavove. Ali sve je to produkt utjecaja Amerike”

Epski je kad jedan dužnosnik Miloševićevog režima nekom drugom spočitava “politiku koja nije ostala upamćena po dobrom”, i to po starom srpskom običaju bez i zrna samokritičnosti. Još i više kad kaže da bi volio da Kanada prihvati principijelnije stavove, dok je Srbija valjda principijelna. Zbog tih ograničenja su srpski diplomati nedavno pisali peticiju Ivici Dačiću, tražeći da pokuša isposlovati ukidanje crne liste u Kanadi. “Nekima od njih djeca žive u Kanadi, a oni ih ne smiju posjetiti”, kuka Jovanović.

No Kanada nije jedina, sličnu crnu listu imaju i SAD. Doduše oni su ukinuli onu iz devedesetih, ali sad imaju novu. Tako nedavno načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću nije izdana američka viza, gdje su ga organizatori pozvali na konferenciju o borbu protiv nasilnih ekstremističkih organizacija. Jedna od takvih nasilnih ekstremističkih organizacija je zapravo bila i antifašistička JNA iz koje je izrasla Vojska Srbije, no organizatori očito nisu znali da se Divković nalazi na crnoj listi. Doduše ne na javnoj, ali uz nju postoji očito i ona koja nije javno objavljena.

Mafijaši, perači novca, trgovci oružjem, kriminalci…

Na javnoj pak crnoj listi OFAC-a, američkog ministarstva finacija, se nalazi velik broj građana Srbije a posljednji je na nju stigao Slobodan Tešić, srpski trgovac oružjem, prošle godine.

Na popisu nepoželjnih u Americi se nalazi, što Srbe posebno boli, i Milorad Dodik, predsjednik “Republike Srpske”, odnosno srpskog entiteta u BIH. Zanimljivo je da je obavijest o tome dobio tek kada je  zatražio vizu za odlazak na inauguraciju Donalda Trumpa.

Šest mjeseci kasnije američka administracija odlučila je produžiti mu sankcije, što znači da mu je i dalje zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina u toj državi. Službeno je objašnjenje da je Dodik na listu nepoželjnih dospio zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o održavanju referenduma o Danu RS.

Među Srbima koji se nalaze na popisu osoba koje predstavljaju prijetnju SAD-u i zabranjen im je ulazak i dalje su svi članovi obitelji Milošević, dakle supruga Slobodana Miloševića Mirjana i sin Marko, koji se trenutno nalaze u Rusiji, kao i kćerka Marija i supruga Marka Miloševića, Milica Gajić Milošević.

Vukovarski krvnik također na crnoj listi

Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović takođe se nalazi na crnoj listi američke administracije, a tu su i Dragoljub Ojdanić, bivši ministar obrane SRJ, koji je osuđen na 15 godina zatvora u Haagu zbog ratnih zločina na Kosovu i Nikola Šainović, bivši srpski premijer koji je takođe bio osuđen na zatvorsku kaznu iz istih razloga.

Američka administracija smatra da izvan granica SAD trebaju trajno ostati i Nebojša Pavković, nekadašnji načelnik Generalštaba VJ, koji je u Haagu osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, a na istom spisku je i vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin.

Na crnoj listi su i Frenki Simatović, šef Miloševićevih tajnih službi i ratni zločinac, jedini etnički Hrvat u cijelom Miloševićevom ratnom stroju, i Jovica Stanišić, bivši načelnik “Službe državne bezbednosti”, onog što se kod nas kolokvijalno zove UDBA.

U grupi nepoželjnih su i Radovan Karadžić, njegov brat Luka sa svojom tvrtkom “Komotko”, supruga Ljiljana, kćerka Sonja i sin Aleksandar. Na crnoj listi je i velik broj srpskih kriminalaca i mafijaša.

Od Hrvata na listi samo Rojs

Od građana Hrvatske, na crnoj listi je jedino Ljubo Ćesić Rojs, no postoji i određen broj Hrvata iz BIH kao i Bošnjaka koji se nalaze na toj listi, među njima i Bakir Izetbegović.

> Zoran Grgić: U Slavonski Brod dolazi Bajaga koji je 1994. pjevao u Kninu okupatorima koji su ubili i 28 djece u tom gradu

I dok s one strane Atlantika temeljito “lustriraju” sve koji su sudjelovali u ratovima kao i srpske mafijaše i naročito sve one upletene u ubojstvo Đinđića, mi rado tim istim mafijašima, koji su redom pljačkali i kokošarili po Hrvatskoj tijekom rata izdajemo putovnice, a one koji su ih zabavljali na njihovi pohodima i to na okupiranom teritoriju Hrvatske pozivamo da pjevaju po feštama u Hrvatskoj. Vjerujte da u SAD i Kanadi, a i drugdje, nikad nikom ne bi palo na pamet pozvati pjevača koji je pjevao za Putina, Bin Ladena, ili Asadovu vojsku!

Možda je vrijeme da i Hrvatska malo proširi svoju “crnu listu” na kojoj je sad samo Vulin, po uzoru na SAD i Kanadu, zabrani ulazak u RH Dodiku, Vučiću, i brojnim drugima, i pokrene postupak oduzimanja državljanstva srpskim mafijašima.

Izvor: narod.hr

na vrh članka