Razbolio se kardinal Sepe i nije pokazao zgrušanu krv sveca iz Napulja

Razbolio se kardinal Sepe i nije pokazao zgrušanu krv sveca iz Napulja

Zgrušana krv Sv. Januarija, mučenika iz IV. stoljeća, koja se čuva u relikvijaru, svake godine tri puta poprimi tečno stanje, a izostanak toga narod Napulja tumači kao loš predznak.

Ove godine 19. rujna na spomendan Sv. Januarija, zaštitnika talijanskoga grada Napulja, krv je poprimila tečno stanje, ali se napuljski nadbiskup, kardinal Crescenzio Sepe razbolio te nije mogao iznijeti relikvijar i pokazati narodu.

Kako piše novinska agencija ANSA, kardinal Sepe je „poblijedio i morao je sjesti“ pa zato svečeva krv u tekućem stanju nije mogla biti pokazana javnosti.

Inače, zgrušana krv Sv. Januarija tri puta godišnje prijeđe u tekuće stanje: u svibnju, u prosincu i 19. rujna kada je spomendan ovoga mučenika koji je svoju vjeru u Krista potvrdio mučeničkom smrću za vrijeme Dioklecijanova progonstva 305. godine.

Mnogi Napolitanci vjeruju kada krv ostane u čvrstom stanju da je to predznak neke katastrofe. Tako je bilo, primjerice: 1559. kada je zavladala glad; 1833. kada je grad poharala kolera; 1944. kada su Saveznici bombardirali Napulj i 1980. kada ga je pogodio zemljotres.

misija / nedjelja.ba

na vrh članka