Dubrovački biskup srednjoškolcima: Isus želi da se prestanemo žaliti

Dubrovački biskup srednjoškolcima: Isus želi da se prestanemo žaliti

Dubrovački srednjoškolci, njihovi profesori i ravnatelji zajednički su sudjelovali na svečanom misnom slavlju povodom početka nove školske godine u dubrovačkoj katedrali u srijedu 19. rujna. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je ovom prigodom vjeroučiteljima uručio kanonske mandate za predavanje vjeronauka.

U propovijedi biskup Uzinić je kazao da u evanđeoskom odlomku Isus govori narodu da je ostao nezreo, da je ostao na dječjoj razini, jer se ljudi njegovog vremena stalno žale i ništa im ne odgovara. Biskup je kazao da je to odlika i našeg vremena i našeg naroda, kao i da se pesimizam uvukao u naše društvo i u našu Crkvu. 

„Isus želi potaknuti svoj naraštaj i nas da se prestanemo žaliti. Da vidimo stvarnost onakvu kakva ona jest, ali i da sa svoje strane zagrnemo rukave i pokušamo učiniti ono što možemo da bi situacija bila drugačija, da bi bila bolja. Ništa se neće promijeniti budemo li mi samo plakali, budemo li se samo žalili, budu li nam samo drugi krivi, a mi nedorasli ne preuzimajući odgovornost i za sebe i za druge!“, kazao je biskup. Potaknuo je srednjoškolce da se kroz fazu odrastanja dobro pripreme kako bi sutra mogli odgovoriti onom poslanju koje Bog ima s njima i kako bi mogli situaciju mijenjati.

Evanđeoski odlomak biskup je povezao s čitanjem iz Pavlove poslanice Korinćanima u kojem se donosi „Hvalospjev ljubavi“. U tom hvalospjevu Pavao piše da dok je bio nejače, tj. dijete, ponašao se kao dijete, a kad je odrastao, odbacio je to djetinje, ono gledanje krivca za situacije koja jest samo u drugima, ono samosažaljenje, onaj pesimizam, beznađe, te Pavao to odbacivanje djetinjeg povezuje s najvažnijom od tri kreposti, s ljubavlju, primijetio je biskup. „

Želimo li krenuti putem promjene, želimo li biti odrasli, u svoj život trebamo unijeti više ljubavi. Ljubav je ono što je drugačije od stalnog žaljenja, stalnog upiranja prstom u druge kao krivce. Prava ljubav je ljubav koja preuzima odgovornost“, kazao je biskup.

Istaknuo je da se riječ „ljubav“ tako često upotrebljava, ali ujedno se i najčešće krivo upotrebljava. Kao ispravno definiranje ljubavi ponudio je onu iz Pavlovog Hvalospjeva ljubavi, gdje je ljubav opisana kao ona koja je dobrostiva, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima, nije ohola, nije bahata, nije nepristojna, to je ljubav koja ne traži svoje, a traži ono što je dobro drugoga, nije razdražljiva, ne pamti zlo, što znači da oprašta, ne raduje se nepravdi, raduje se istini, to je ljubav koja sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada. 

Kao najvažniju odliku ljubavi biskup je istaknuo da ona nikada ne prestaje. Kazao je i da u djetinjoj fazi „čovjek vidi vrijednost u 'imati', u časti, slavi, u novcu, a sve to polako ali sigurno propada“, te je potaknuo mlade da se oslone na ljubav koja nikada ne prestaje, za razliku od prethodno navedenog. Na koncu je potaknuo mlade da se otvore „ljubavi koja služi“, koja se u njihovom slučaju očituje kroz učenje, kako bi „sutra to služenje mogli staviti u službu drugih ondje gdje i kako ih Gospodin šalje“.

Nakon zaziva Duhu Svetom kojim su srednjoškolci, njihovi vjeroučitelji, profesori i ravnatelji nad cijelu novu školsku godinu zazvali Božji blagoslov, okupljenima se obratio i pročelnik Katehetskog ureda, ujedno i generalni vikar, don Hrvoje Katušić. 

Zahvalivši svima, te nastavljajući na biskupove riječi, govorio je mladima o pokretačkoj snazi ljubavi, povezavši to i sa službom vjeroučitelja koja je jasan znak Drugog vatikanskog koncila u našem vremenu, koja je jedna nova vizije Crkve, a koja uključuje odgovornost donošenja drugima one istine koje nam je Bog objavio. Na kraju je potaknuo vjeroučitelje da ih „pokreće ljubav, jer biti vjeroučitelj bez ljubavi prema Bogu i djeci koja su im darovana ne bi imalo nikakvog smisla“.

Vjeroučitelji kojima je biskup uručio mandate su Ivana Bešker, Kristina Ćibarić, Gloria Đipanović, Ivo Govorko, Tončica Govorko, Anamarija Josić, Zoran Juko, Serafina Kalfić, Ivan Kozina, Ana Marčinko, s. Katarina Mihić, s. Josipa Otahal i Ana Zupčić.

Misno slavlje pjesmom je animirao zbor mladih iz Župe sv. Spasa iz Mokošice pod vodstvom Ivana Buruma.

Misija / Šime Zupčić

na vrh članka