Umirovljeni general HOS-a: Oni nesretnici su izdali Francetića, kao što je Juda izdao Isusa!

Umirovljeni general HOS-a: Oni nesretnici su izdali Francetića, kao što je Juda izdao Isusa!

Umirovljeni general HOS-a, Anto Prkačin, bio je gost na N1 televiziji gdje je komentirao trenutnu situaciju oko HOS-a i ustaškog pozdrava.Izjavili ste da je Za dom spremni preuzeo ustaški pozdrav.

Apsolutno točno. I drago mi je da je tako. I političari su rekli i Hasanbegović i Nazor i još neki da je to preuzet ustaški pozdrav.

Kako komentirate reakciju HOS-a?

Što ću ja slušati ljude koji ništa ne znaju, koji lupetaju gluposti? Taj problem nije uopće u HOS-ovoj ploči i način kako se počeo rješavati problem nikad se neće doći do rješenja. Mi moramo revidirati. Pogledajte predsjednicu, pa i premijera ili bilo kojega viđenijeg političara, kad se spomene bilo što od '41. - '45., oni odmah spomenu revizionizam. Što je revizionizam? Ovdje se misli na reviziju onoga što se događalo od 1941. do 1945. Pa to je nužno, to se mora.

Ima puno prijepora. Jedni povjesničari tvrde jedno, drugi drugo.

Luka Modrić je sjajan nogometaš, ali da ga ubacite u vaterpolo reprezentaciju, utopit će se. Ni jedna ni druga ekipa nije postavljena kako treba. U Drugom svjetskom ratu Bugara i Makedonaca je 80 do 100 puta manje poginulo negoli Srba, Hrvata, Crnogoraca ili Muslimana, zato što je makedonsku komunističku partiju uzela bugarska komunistička partija. Pošto su to vodila dva Brozova agenta, nije došlo do takozvane narodno-oslobodilačke borbe. Kako da ja vjerujem u te znanstvenike, koji nisu vidjeli da je Bugara, kojih je bilo jednako kao Jugoslavena, u Drugom svjetskom ratu poginulo 20 tisuća, a Jugoslavena milijun i dvadeset tisuća?

Zašto niste bili na pressici HOS-a?

Nisam se odazvao, jer mi je poručeno da ne miješam HOS i ustaški pokret, a o pozdravu Za dom spremni je nemoguće razgovarati ako se to dvoje ne poveže. Oni nesretnici u svojoj su plitkoći intelektualnoj i u svojoj uskogrudnosti izdali Francetića, kao što je Juda izdao Isusa.

Smatrate li da bi zbog mira u kući pripadnici HOS-a trebali promijeniti svoj grb?

Ma ni slučajno. Mira u kući nema dok se ne utvrdi što se dogodilo. Hasanbegovića kad su pitali treba li otkopati groblja oko Jasenovca na to je pitanje skočio kao oparen i rekao ne. Ali treba sve utvrditi, neka se otkopa sve, pa neka se zgrozimo još jednom, pa da se vidi koliko su ustaški zločini uveličani. Sve treba istražiti.

Hoće li se usvojiti odluka Vijeća, kad ono donese odluku? Kako je državni vrh tu postupio? Cijelo vrijeme se balansira između struja.

Javnost će reagirati prema tome koliko kvalitetno se bude stvar analizirala, ne prema tome kakav se zaključak donese, jer on će jednima odgovarati, a drugima neće. Može ustašovati koliko hoće, ali kad se dobiju dokazi iz Šarene jame i iz Jasenovca, na temelju žrtava će se utvrditi istina.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

Piše PSD

Foto Arhiv/HANZA MEDIA

na vrh članka